От х:

Днес в x:

2 °C

Френски преподаватели от университета "Галатасарай" в Истанбул са заплашени от експулсиране

Около петнайсет френски преподаватели от престижния университет "Галатасарай" в Истанбул са заплашени от експулсиране след отказ на турските власти да им издадат разрешително за работа на фона на остри напрежения между Анкара и Париж, съобщава АФП.

Шестима от тези преподаватели, пожелали анонимност, споделят, че имат чувството, че са странични жертви на конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган във връзка със Сирия, Либия или Източното Средиземноморие.

Въпросът придобива дипломатическо измерение заради обстоятелствата в двустранните отношения, но и заради важността на този университет, основан през 1992 г. по силата на двустранно споразумение между президентите Франсоа Митеран и Тургут Йозал. Париж разглежда това висше учебно заведение с 5000 студенти като "флагман на френско-турското сътрудничество", отбелязва АФП.

Всичко започва през септември, когато френските преподаватели, чието разрешително за работа се подновява всяка година, са призовани за първи път да се явят на изпит за оценяване на езиковите им познания по турски.

През декември те научават, че само тези, достигнали ниво за напреднали В2, а именно шест от всички, ще получат разрешение да останат.

Това изискване на турския Съвет за висше образование, орган, подчинен на президента Ердоган, изглежда е в отговор на подобна мярка, наложена от Париж на преподаватели и имами от редица страни, включително Турция, посочва АФП, като уточнява обаче, че във Франция за това са предвидени срокове и подкрепа.

Теоретично френските преподаватели, някои от които живеят в Турция от 20 години, рискуват да бъдат експулсирани. Ако се опитат да напуснат Турция, може да им бъде наложена голяма глоба и забрана за връщане в страната.
Преподавателите са смятали, че ще могат да се явят на повторен изпит в някой от многото центрове за езикова подготовка в Истанбул, но научили, че се приема само сертификат, издаден от Института "Юнус Емре", който обаче сега не организира изпити заради пандемията.

За да ги подготви, университетът предложил на преподавателите да имат по 24 часа седмично часове по турски, освен обичайната им работа.

Междувременно обаче преподавателите, които се намират в нередовно положение, без необходимите разрешителни, изпитват притеснения.

Излизам възможно най-малко, за да избегна полицейските проверки. Имам чувството, че съм под домашен арест, е споделил един от засегнатите преподаватели.

За тези които са пристигнали тази година, ситуацията е още по-лоша - тъй като никога не са получавали разрешително за местопребиваване, те нямат турски идентификационен номер, което би им позволило да си открият банкова сметка или да имат абонамент за телефон, отбелязва АФП.

Френският посланик в Анкара Ерве Магро се е срещнал с председателя на Съвета за висше образование Йетка Сарач, но е казал миналата седмица на преподавателите, че не е бил постигнат изход от ситуацията.

Същевременно турското министерство на образованието е уведомило миналия месец, че смята да оценява нивото на познания по турски на всички чуждестранни преподаватели, "като се започне от френските преподаватели".

При създалата се безизходна ситуация, френските преподаватели разчитат сега на мобилизацията на техните турски колеги и студенти, които гледат с лошо око на нарастващото вмешателство на властите на територията на университетите, отбелязва агенцията.

Като проява на единство френските и турските преподаватели в "Галатасарай" се очаква да прочетат утре съвместна декларация пред университета, посочва АФП.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
04 мар 2021
Последни новини