От х:

Днес в x:

12 °C

Френски преподаватели от университета "Галатасарай" в Истанбул са заплашени от експулсиране

Около петнайсет френски преподаватели от престижния университет "Галатасарай" в Истанбул са заплашени от експулсиране след отказ на турските власти да им издадат разрешително за работа на фона на остри напрежения между Анкара и Париж, съобщава АФП.

Шестима от тези преподаватели, пожелали анонимност, споделят, че имат чувството, че са странични жертви на конфронтацията между френския президент Еманюел Макрон и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган във връзка със Сирия, Либия или Източното Средиземноморие.

Въпросът придобива дипломатическо измерение заради обстоятелствата в двустранните отношения, но и заради важността на този университет, основан през 1992 г. по силата на двустранно споразумение между президентите Франсоа Митеран и Тургут Йозал. Париж разглежда това висше учебно заведение с 5000 студенти като "флагман на френско-турското сътрудничество", отбелязва АФП.

Всичко започва през септември, когато френските преподаватели, чието разрешително за работа се подновява всяка година, са призовани за първи път да се явят на изпит за оценяване на езиковите им познания по турски.

През декември те научават, че само тези, достигнали ниво за напреднали В2, а именно шест от всички, ще получат разрешение да останат.

Това изискване на турския Съвет за висше образование, орган, подчинен на президента Ердоган, изглежда е в отговор на подобна мярка, наложена от Париж на преподаватели и имами от редица страни, включително Турция, посочва АФП, като уточнява обаче, че във Франция за това са предвидени срокове и подкрепа.

Теоретично френските преподаватели, някои от които живеят в Турция от 20 години, рискуват да бъдат експулсирани. Ако се опитат да напуснат Турция, може да им бъде наложена голяма глоба и забрана за връщане в страната.
Преподавателите са смятали, че ще могат да се явят на повторен изпит в някой от многото центрове за езикова подготовка в Истанбул, но научили, че се приема само сертификат, издаден от Института "Юнус Емре", който обаче сега не организира изпити заради пандемията.

За да ги подготви, университетът предложил на преподавателите да имат по 24 часа седмично часове по турски, освен обичайната им работа.

Междувременно обаче преподавателите, които се намират в нередовно положение, без необходимите разрешителни, изпитват притеснения.

Излизам възможно най-малко, за да избегна полицейските проверки. Имам чувството, че съм под домашен арест, е споделил един от засегнатите преподаватели.

За тези които са пристигнали тази година, ситуацията е още по-лоша - тъй като никога не са получавали разрешително за местопребиваване, те нямат турски идентификационен номер, което би им позволило да си открият банкова сметка или да имат абонамент за телефон, отбелязва АФП.

Френският посланик в Анкара Ерве Магро се е срещнал с председателя на Съвета за висше образование Йетка Сарач, но е казал миналата седмица на преподавателите, че не е бил постигнат изход от ситуацията.

Същевременно турското министерство на образованието е уведомило миналия месец, че смята да оценява нивото на познания по турски на всички чуждестранни преподаватели, "като се започне от френските преподаватели".

При създалата се безизходна ситуация, френските преподаватели разчитат сега на мобилизацията на техните турски колеги и студенти, които гледат с лошо око на нарастващото вмешателство на властите на територията на университетите, отбелязва агенцията.

Като проява на единство френските и турските преподаватели в "Галатасарай" се очаква да прочетат утре съвместна декларация пред университета, посочва АФП.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини