От х:

Днес в x:

5 индикатора за дефицит на Омега-3

Консумирате ли достатъчно храни, богати на омега-3 мастни киселини? А страдате ли от дефицит на омега-3? Ето няколко сигнала, че може би трябва да увеличите приема на тези важни мазнини.

1. Дразнене и сухота на кожата
Ако в тялото ви липсват омега-3 мазнини, едно от първите места, на които може да забележите това е кожата ви. Чувствителна, суха, зачервена кожа или дори необичайно увеличаване на акнето може да е признак на дефицит на омега-3 при някои хора.

Омега-3 мазнините подобряват защитните функции на кожата, като предотвратяват загубата на влага и я предпазват от дразнители, които могат да доведат до сухота и сърбеж.

Така, например, богатото на омега-3 конопено масло е често изпозлван природен лек за атопичен дерматит (екзема), при който характерен симптом е сухата, лющеща се, сърбяща и зачервена кожа. 

Приемането на добавки с омега-3 може да помогне за намаляване и на акнето, както и да увеличи устойчивостта на кожата ви към ултравиолетовите лъчи. 

2. Депресия
Омега-3 мазнините са съществен компонент на мозъка и са известни с това, че имат невропротективен и противовъзпалителен ефект.

Те дори могат да помогнат за лечение на невродегенеративни заболявания и мозъчни разстройства, като болестта на Алцхаймер, деменция и биполярно разстройство. Много проучвания показват взаимовръзка между дефицита на омега-3 и по-високата честота на депресивни състояния.

Добави описание

3. Сухи очи

Омега-3 мазнините играят роля за здравето на очите, включително поддържане на влага в очите. Ето защо не се учудвайте, ако ви изпишат добавки с омега-3, ако страдате от синдром на сухите очи.

4. Болки и скованост в ставите

Това може да е свързано със състояние, наречено остеоартрит, при което хрущялът, покриващ костите, се разпада. Алтернативно, може да е свързано с възпалително автоимунно състояние, наречено ревматоиден артрит. Но понякога просто твърде ниските нива на омега-3 могат да доведат до дискомфорт в ставите. 

Така че, ако изпитвате болки в ставите или имате доказани заболявания на ставите, приемът на одбавки с омега-3 мазнини може да помогне като намали болката и сковаността на ставите.

Добави описание
5. Косата ви капе
Точно както омега-3 мазнините помагат да се задържа влагата в кожата, те също помагат да поддържате косата си здрава. Промените в текстурата, целостта и плътността на косата могат да показват дефицитна омега-3.

Ако изпитвате повишена загуба на коса или сте забелязали, че косата ви изтънява, къса се и е суха, приемът на омега-3 добавки може да помогне.

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини