От х:

Днес в x:

4000 години преди Стоунхендж

Останките на къща отпреди 9 000 години са открити при строителството на летище на остров Ман, Великобритания. Къщата е заобиколена могили от изгорени лешникови черупки.

Това е едно от най-старите и най-добре запазени жилища във Великобритания от този период, според доклада на археолозите. Находката предлага поглед към домашния живот 4000 години преди Стоунхендж.

Учените смятат, възоснова на многото древни черупки, намерени около жилището, че древните му обитатели трябва да са консумирали много лешници. Хората през мезолита са ловували и събирали храната си. Остров Ман е малък и вероятно става дума за набег на ловци, дошли по море, които са имали нужда да създадат стабилен дом, за да живеят и съхраняват събраното от тях. На острова има много лешници, те са пълноценна храна и се запазват дълго време след като са набрани.

Останки от друго жилище на ловец от мезолита бяха открити преди две десетилетия близо до новата находка. Там също бяха намерени огнище, малки каменни инструменти и многобройни лешникови черупки.

Археологът Майк Питс, все още се чуди защо изгорените лешникови черупки са били на толкова видно място около къщите. Дали причината е в миризмата на изгорените черупки, ухаещи вкусно или може да има по-сложен обреден смисъл, засега може само да се предполага.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини