От х:

Днес в x:

Проучват Дяволския мост, за да бъде включен в Списъка на ЮНЕСКО

Продължават работните срещи на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан относно вписването на архитектурната недвижима културна ценност „Дяволския мост“ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес той прие в кабинета си арх. Иван Колев, който е специалист и консултант в сферата на културното наследство.

Арх. Иван Колев заяви, че е необходимо да се направи цялостен анализ на всички съществуващи архивни материали за Дяволския мост, както и проучване на място, допълнително изготвено геодезическо заснемане и специализирано документиране.

Кметът инж. Изет Шабан подчерта, че допълнителното проучване на Дяволския мост ще допринесе за още по-добро представяне на недвижимата културна ценност с оглед неговото опазване и популяризиране. Той отбеляза още, че мостът е уникален по своята същност и е единствен като архитектурна култура, свързваща Беломорието с Горнотракийската низина.

Припомняме, че в престижния Списък на световното наследство у нас са включени 10 културни и природни обекти с изключителна стойност за човечеството, като: Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият Несебър, Рилският манастир и др.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини