От х:

Днес в x:

Космическият телескоп "Спицър" "видя" сблъсък на две планети

Рядък космически катаклизъм - сблъсък на две планети, е бил регистриран от американския космически телескоп "Спицър", съобщи ИТАР-ТАСС. 

Телескопът бе изстрелян от НАСА през 2003 година. Според учените катастрофата е станала преди няколко хиляди години, тоест неотдавна по космически мерки. След себе си тя е оставила облаци от газ, в които са се превръщали при изпаряването си камъните и парчетата вече застинала лава. 

"Това е бил чудовищен сблъсък, станал с много висока скорост, за да се изпари и разтопи камъкът" - твърди Кери Лис от Лабораторията за приложна физика към университета "Джонс Хопкинс" в щата Мериленд. 

Според астрофизиците преди сблъсъка планетите са се движили със скорост около 10 км в секунда. Компютърно моделиране е показало, че по-малкото от двете космически тела по всяка вероятност е било с размерите на нашата Луна. След сблъсъка то напълно се е разрушило.

Второто, напомнящо по размери на Меркурий, е оцеляло, макар силно да е пострадало. Това е реално рядко събитие, което има критично важно значение при формирането на планети от типа на Земята и на техните луни, отбелязват учени. 

Самият катаклизъм е станал около звездата HD 172555, която се намира на близо 100 светлинни години от Слънчевата система. Системата HD 172555 е на сравнително ранен стадий на формирането на планети. При възраст от 12 млн. години тя изглежда съвсем млада на фон на Слънчевата система, която вече е на около 4,5 милиарда години. 

Учените са на мнение, че в началния етап на формиране на нашата планетна система сблъсъците като наблюдавания са били често срещани събития.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини