От х:

Днес в x:

18 °C

Османската империя отвръща на удара на Европа

Сред многото външнополитически предизвикателства пред Европа, малко са толкова неотложни, колкото ескалиращото напрежение в Източното Средиземноморие, където неоосманските претенции на Турция застрашават европейските интереси. Тъй като Турция е избрала своя път, сега задачата е да се осигури съжителство, а не интеграция, пише за Project Syndicate Йошка Фишер, германският външен министър и вицеканцлер от 1998 до 2005 г., лидер на Германската партия на зелените почти 20 години.

Президентството на Доналд Тръмп вече е история, което поставя подновяването на трансатлантическите отношения отново в европейския дневен ред. Но не може да има връщане към старите, уютни зависимости от ерата на Студената война и периода след това, когато Америка - големият покровител - решаваше всички важни въпроси, свързани със сигурността, а Европа я следваше разбира се. За да поднови трансатлантизма, Европа ще трябва да направи своя принос за съвместната сигурност, особено в рамките на собствената си геополитическа среда.

В непосредствената си близост Европейският съюз е изправен пред три бивши световни сили, обсебени от миналата имперска слава: Русия, Турция и сега Обединеното кралство. Всяка от тях има уникални отношения с Европа, както в момента, така и в исторически план, и всички споделят някои общи черти.

По времето на президента Владимир Путин Русия с копнеж се придържа към спомените за статута си на суперсила, когато Съветският съюз бе глобално равен на САЩ. При президента Реджеп Тайип Ердоган Турция мечтае да възвърне геополитическата и културна експанзия на Османската империя от Балканите и западните краища на Централна Азия до Източното Средиземноморие и Северноафриканското крайбрежие (Либия), чак до Персийския залив. И накрая, Великобритания след Брекзит търси душата си в самоналожена (и не толкова прекрасна) изолация, въпреки че остава близо до континенталните европейци чрез НАТО и силни културни и исторически връзки.

За добро или лошо ЕС споделя европейския континент с тези три трудни съседи и по този начин трябва да работи с всеки от тях, за да постигне мирно съжителство. Русия е ядрена сила, твърде голяма и с военна мощ, за да може Европа да се справя сама. Тук ЕС ще остане зависим от защитата на САЩ, особено в лицето на руските заплахи за Източна Европа и балтийските държави, които се проявиха с анексирането на Крим през 2014 г. и войната в Източна Украйна.

Но основното предизвикателство за Европа се крие другаде: Източното Средиземноморие, където откриването на значителни находища на природен газ под морското дъно значително увеличава риска от конфликт между членовете на НАТО Турция и Гърция, както и участието на държава членка на ЕС Кипър. Нещо повече, мисия на НАТО за спиране на контрабандата на оръжие по либийското крайбрежие наскоро породи опасна конфронтация между френска фрегата и кораби на турските военноморски сили, което доведе до сериозни дипломатически проблеми.

Всъщност няма недостиг на потенциални точки на възпламеняване в региона поради конкуренцията за находища на природен газ, намесата на Турция в либийската гражданска война, древният конфликт за Егейско море, дългогодишните проблеми с демаркацията, прелитане, морските права и открития въпрос за Кипър. Това напрежение, което се задълбочава допълнително от вековни религиозни и етнически съперничества, създава все по-опасна ситуация на прага на Европа. Що се отнася до собствените й интереси, Европа ще трябва да се справи сама с този проблем.

По времето на Ердоган Турция вече няколко години провежда експанзивна "неоосманска" политика. Въпреки че правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) първоначално се опита да ускори интеграцията със Запада, като се придвижи към присъединяване към ЕС, германският канцлер Ангела Меркел и тогавашният френски президент Жак Ширак твърдо затвориха вратата пред лицето й през 2006 г.

По това време глобалният икономически бум създаде у Ердоган впечатлението, че Турция може да се модернизира и след това да се появи отново като велика сила - сама, без да прибягва до европейска интеграция. Но Ердоган напълно надцени възможностите на страната си (и все още го прави).

Във вътрешен план Ердоган разчиташе на политически съюз с ислямското движение на Гюлен до опита за преврат през 2016 г., след което сключи нов пакт с екстремни националисти. Но смяната на съюзниците не намали религиозния компонент в политиката на Ердоган. Той отдавна подчертава, че следва ислямски път в съвременната епоха, което представлява отклонение от светската традиция, създадена от основателя на пост-османска Турция Кемал Ататюрк. Този ангажимент неизбежно отведе Ердоган от Запада към Близкия изток.

Вече е ясно, че както ЕС, така и Турция са попаднали в капана на собственото си създаване: перспективата за членство в ЕС, която няма да се появи в обозримо бъдеще. За съжаление не се предлагат алтернативни механизми за интеграция.

Но Турция и ЕС не могат просто да вървят по своя път. Европейските пазари, инвестиционният капацитет и отношенията със старите врагове на Турция, Русия и Иран ги правят незаменими за Турция; и геополитическото положение на Турция между Европа, Близкия изток, Централна Азия и Кавказ я прави незаменима за ЕС.

Освен че е прародината на големи малцинствени популации в Германия, Белгия и Скандинавия, Турция ще продължи да изпълнява важна "свързваща функция" за миграцията на бежанци от Азия към Европа. Следователно е наложително двете страни да развиват мирни връзки извън членството в ЕС.

Разбира се, фикцията на отдавна спряния процес на присъединяване на Турция към ЕС засега ще трябва да бъде поддържана; защото остава да видим кой ще наследи Ердоган, като официално приключването на процеса в настоящия момент би донесло повече вреда, отколкото полза. Но докато Ердоган е на власт, съжителството е най-доброто, на което може да се надяваме.

Европа не трябва да изпуска от поглед дългата игра, която неминуемо ще се съсредоточи върху Китай, а не върху Русия или отношенията с Великобритания след Брекзит. Китай вече установява присъствие в Иран и демонстрира, че има капитал, ноу-хау и технологии, за да проектира мощ и влияние извън своите граници. Ако успее да превърне инициативата "Един пояс, един път" в линия от геополитически стъпала, тя може скоро да се появи на югоизточната граница на Европа под формата, която никой в ​​ЕС не е предвидил.

Европа няма как да иска такъв резултат. Следователно "турският въпрос" ще остане актуален както винаги.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
22 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
22 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
22 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
22 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
22 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
22 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
22 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
22 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
22 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
22 апр 2021
Последни новини