От х:

Днес в x:

NASA удължи живота на космическата сонда Juno заради мистериозни радиовълни

Космическата сонда Juno, която е в орбита около Юпитер от 2016 г. насам, изненадващо получи удължаване на мисията си от страна на NASA и ще продължи да работи поне до септември 2025 г. Разработката на Juno започна през далечната 2003 г., а по пътя за Юпитер сондата пое през 2011 г., натоварена със задачата да изследва зараждането и развитието на най-голямата планета в Слънчевата система. Мисията трябваше да приключи през юли 2021 г.

Удълженият срок ще даде възможност на NASA да събере данни от 42 допълнителни орбитални обиколки на Юпитер и големите спътници Ганимед , Йо и Европа. Причината е, че наскоро сондата засече радиовълни от най-големия спътник Ганимед, чийто произход трябва да бъде изследван. Според NASA тук не става въпрос за извънземен живот, а за естествен произход на вълните. Сигналът е засечен само в продължение на пет секунди, докато сондата преминава покрай Ганимед със скорост 180 000 км ч. Предполага се, че той е резултат на увеличени от електрони радиовълни.

Първите радиовълни около Юпитер бяха засечени още през 1955 г. и се изучават от десетилетия насам.

Новите проучвания започват от юни 2021 г., като NASA ще програмира сондата за по-кратки орбитални полети, така че тя да има време да "посети" всички най-важни обекти. Най-напред тя ще мине отново покрай Ганимед за 43 дни, а последният полет около Юпитер ще трае само 33 дни, или с 2/3 по-малко от оригиналния период на полета.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини