От х:

Днес в x:

Министър Ангелов: Електронният сертификат за ваксинация срещу COVID-19 вече е факт

Електронният сертификат, за който говорим, вече е факт. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде БГНЕС.

Ангелов представи сертификатът за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие.

Министърът посочи, че всеки един ваксиниран български гражданин може да си получи електронния сертификат по два начина. Първият е с електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат електронен сертификат, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, обясни Ангелов.

На въпрос на БГНЕС не бързаме ли, при положение, че на 21 януари предстои среща на европейските лидери, на която ще обсъждат визията на електронния сертификат за ваксинация, проф. Ангелов заяви: „Ние не избързваме, ние обещахме, че когато бъде поставена втората доза на ваксината всеки човек в България, на когото тя е поставена, ще има документ, с който да докаже, че е ваксиниран и това вече е факт. Тоест, ние изпълнихме нашето обещание”, заяви министърът.

Той посочи, че от Информационно обслужване са положили много усилия, така че новият сертификат да отговаря на всички изискуеми норми за такъв сертификат, като дори е надграден с QR-код и с всички нива на сигурност, така че да гарантира лесен достъп от всяка точка на света.

„И мисля, че нашият сертификат ще отговаря на изискванията на европейските държави-членки, когато бъде взето решението на 21 януари. България е готова с този сертификат, за който говорите”, заяви Костадин Ангелов.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева поясни от своя страна, че досието в НЗОК в момента отразява минал период от време на база на хартиената документация, която е постъпвала от изпълнителите на медицинска помощ. От тук нататък цялата информация, която се генерира от изпълнителите на медицинска помощ, тя ще фигурира в това досие. 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ва
    Ваксинатор
    16 0
    13:15, 19 яну 2021
    Поредното доказателство, че корона вирусът е измислен заради много пари!!!!
    • Ев
      Евреите и Руснаците
      4 0
      21:43, 19 яну 2021
      Не успяха да открият доктор Менгеле. Американците му помагаха да се крие. Помнете сегашните телевизионии звезди. Ще ги търсим. Тях и децата им
  • 2
    За
    За
    16 -1
    13:51, 19 яну 2021
    За какво време важи този сертификат? Заври си го в г..а този сертификат. Започнахте и по документи да делите хората. Мерзавци!
  • 3
    Да
    Да
    16 0
    14:04, 19 яну 2021
    А до скоро като разправях на зомбитата с наврени в задниците глави ми викаха всичко е конспирация.Просто на група хора с много пари им хареса как се управляват идиоти.
  • 4
    Со
    Соня
    10 -1
    15:36, 19 яну 2021
    Нали уж всичко беше теория на конспирацията? Сега излезе, че тази конспирация била истина!
    На чужди, тъмни, външни сили служи нашето правителсто.
  • 5
    Ян
    Яни
    5 -1
    22:51, 19 яну 2021
    Поредното нещо което ще е електронно, тоест поредната лъжа за всичко.

Случаен виц

Последни новини