От х:

Днес в x:

0 °C

Президентът заяви, че трябва да се отчетат много фактори и ще се постарае по възможно най-бързия начин да посочи датата на вота

Целите, които трябва да се поставят по отношение на машинното гласуване, са минимизиране броя на недействителните гласове, ограничаване на субективния елемент в броенето на гласовете, решаване на проблема с големия брой сгрешени секционни протоколи.

Това посочи председателят на ДПС и на ПГ на партията Мустафа Карадайъ на консултациите на ДПС при президента Румен Радев във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Днес държавният глава провежда срещи с парламентарно представените политически партии.

От ДПС посочиха, че имат опит и експертиза по темата за машинното гласуване. Карадайъ припомни, че преди една година са призовали първо да се определят целите, които се очакват да бъдат постигнати с включване на машини в изборния процес, за да може да се избере точният модел. Сред проблемите в изборния процес той посочи големия брой недействителни гласове, като според ДПС включването на машини в изборите би трябвало да цели минимизиране на броя на тези гласове. Друга цел на машинното гласуване, посочена от ДПС, е ограничаване на субективния елемент в броенето на гласовете за повишаване на доверието в резултатите от изборите. От ДПС посочиха и проблема с големия брой сгрешени и поправяни секционни протоколи, които допълнително ерозират доверието в резултата от изборите. Карадайъ изрази съжаление, че призивът на ДПС по отношение на машинното гласуване не е бил чут и е наложен модел на изборен процес, в който се смесват хартиеното и машинно гласуване, както и ръчното отчитане на резултатите от машинното и хартиеното гласуване, което според ДПС е допълнителна предпоставка за още по-голям брой сгрешени протоколи и още по-голямо недоверие в резултатите от изборите.

На срещата президентът Радев посочи, че изборите за първи път ще бъдат в условия на пандемия и изискват специално отношение и повишена отговорност от институции, партии, обществени организации, всички политически субекти, така че да се проведат избори, в които да бъдат гарантирани здравето на българските граждани, тяхното конституционно право на глас, независимо дали са в страната и зад граница, да бъде гарантирана прозрачност, честност и доверие в изборния процес, защото от това зависи избирателната активност и легитимността на следващия парламент.

Мустафа Карадайъ също изрази необходимостта от по-различно и много по-отговорно отношение към целия изборен процес от всички участници и наблюдатели на изборите. В технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят от различните органи на власт в държавата, за да можем да гарантираме живота и здравето на българските граждани, честни избори, избори, в които гражданите и участниците да имат доверие, за да може произведения резултат да мобилизира общата енергия за едни по-добри времена в България, каза Мустафа Карадайъ. Той посочи, че в условия на пандемия участниците в изборите ще имат още една допълнителна задача - да решават и да намерят подхода и начина на провеждане на предизборната кампания.

От ДПС очакват от президента да чуят неговата логика и поглед как в условия на пандемия ще подходи към определянето на датата на изборите, посочи Карадайъ и допълни, че никой предварително не може да каже как и по какъв начин ще се развива пандемията.

Президентът Радев каза, че имат общи позиции по целите на машинното гласуване, формулирани от ДПС. Той каза, че има спекулации да се дават примери с държави като Нидерландия, където са отхвърлили машинното гласуване. Там обаче при над 83 процента избирателна активност в продължение на два последователни избора, процентът недействителни бюлетини е под половин процент, а в България при последните избори за парламент при активност 53-54 процента броят на недействителните бюлетини е 5 процента, посочи Радев. За да изхвърлим и ние някога машините, нека първо стигнем такъв процент на недействителни бюлетини, каза президентът. Той изрази съжаление, че процесът за въвеждане на машинното гласуване е стартирал чак през октомври и затова по думите му в момента виждаме как в критично време се търси решение на проблема.

За смесването на броенето и отчитането на машинния и на ръчния вот Радев припомни, че е наложил вето, което беше отхвърлено от парламента. Той предложи да има поне на случаен принцип извадкова проверка в края на изборния ден - да се съпостави резултата от хартиените разпечатки от машината с електронната памет поне за тези избори и на следващите да има достатъчно доверие в машината. Според Радев това ще бъде дисциплинираща мярка за всеки, който опитва да извърши някакви машинации в машините.

Президентът отново посочи, че още няма отговор на въпроса кога ВАС ще приключи решението си по отношение на машините, кога ще се сключи договор за придобиване на машините, какви ще са сроковете на доставка и кога ще бъде готова методиката за сертифициране.

Едно е да се декларира отдавна, че има готовност за избори, но друго е, когато се навлезе с конкретни въпроси да се установяват дефицити в организацията и готовността за тези избори, каза още Радев за датата на вота. Президентът каза, че разглежда готовността в два аспекта - готовност на партиите - в условия на пандемия трябва да им се даде възможност да имат ефективна предизборна кампания, и готовност на изборната администрация. Трябва да се отчетат много фактори и ще се постарая по възможно най-бързия начин да дам отговор за датата, но трябва да има минимум брой параметри, на които да знаем отговора, който към момента го няма, каза президентът.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (1)

 • 1
  3/
  3/4
  3 -2
  15:43, 12 яну 2021
  Радев,защо не я изгони тази ПП...а!Тя е срам за държавата!

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
27 яну 2021
Последни новини