От х:

Днес в x:

"Номадландия" спечели наградата "Готам" за най-добър филм

Тридесетото издание на наградите "Готам" даде необичайно начало на сезона на Оскарите в киното с виртуална церемония, стриймвана от празна банкетна зала и речи, произнасяни от дневните стаи в жилищата на лауреатите, съобщи Асошейтед прес.

Церемонията удостои драмата "Номадландия" на режисьорката Клои Чжао за най-добър филм на 2020 г.

Първото наградно шоу за годината в условията на пандемия, церемонията за наградите "Готам" за независимо кино подходиха на принципа на пробата и грешката към организирането на събитие без обичайния червен килим, коктейли и публика. Въпреки това церемонията беше организирана на обичайното си място в изискания клуб "Сиприани Уолстрийт" в Манхатън, но без публика и само с неколцина водещи.

Шоуто откри изпълнителният директор на "Готам филм енд Медиа инститют" Джефри Шарп. То бе стриймвано във Фейсбук, като гостите бяха разпределени виртуално по местата си чрез покер програма, която организаторите бяха пренастроили, за да симулират избора на места на гала вечеря.

"Ние сме първото, но определено не и последното шоу, което опитва нови начини да бъдем заедно", каза Шарп.

Нещата не минаха гладко през цялото време, но това е нормално в условията на пандемия, която направи невъзможни събиранията на много хора на едно място. Победителите бяха включвани с видеовръзки, при които възникваха проблеми.

"Мисля, че в този момент трябва да говоря, но чувам, че още много други хора говорят, не съм сигурен какво точно се случва", каза актьорът Кингсли Бен-Адир, който се включи от хотелска стая в Лондон. Той бе удостоен с награда за най-добър изгряващ актьор.

Рамона Диас едва научи, че печели в категорията най-добър документален филм за "A Thousand Cuts" по време на церемонията. Конкурент й бе "Time"' на Гарет Брадли.

"Извинете, не чух нищо. Какво се случва", каза Диас, докато публиката вече очакваше речта й на лауреат. Когато най-сетне разбра, че печели, тя възкликна "О, нима?".

Церемонията за наградите "Готам" бе отложена почти с два месеца, за да се напасне в календара с отложената церемония за наградите "Оскар". Наградите "Готам" са една от първите спирки в холивудския награден сезон и се присъждат от "Индипендънт фичър проджект" ("Independent Feature Project") - организация, основана през 1979 г. в подкрепа на независимото кино.

"Номадландия" на Чжао с Франсис Макдорманд в главната роля, който бе отличен на филмовите фестивали във Венеция и Торонто и бе определен за най-добър филм от американското Национално дружество на кинокритиците, получи приза на "Готам" за най-добър филм за 2020 г. и наградата на публиката. Всички филми, номинирани тази година в категорията за най-добър филм, са режисирани от жени. Преди две години Чжао също бе отличена от "Готам" - лиричният уестърн "Ездачът" стана най-добър филм през 2018 г.

Режисьорката благодари на кинофестивалите, които също като "Готам" бяха организирани в условията на пандемия. "Те ни показаха и ни припомниха, че не сме сами. Една силна общност е сплотена от любовта си към киното", каза тя.

Никол Бехари бе отличена за най-добра актриса за ролята си в "Miss Juneteenth''. Сред номинираните за най-добър актьор бе покойният Чадуик Бозман за "Ma Rainey's Black Bottom", но наградата бе присъдена на Риз Ахмед за ролята му в "Sound of Metal''.
Бозман получи почетна награда заедно с Вайола Дейвис.

Отличието за най-добър сценарий бе присъдено на Радха Бланк за "The Forty-Year-Old Version'' ("Четиридесет годишната версия") и Дан Салит за "Fourteen" ("Четиринадесет"), за най-добър чуждестранен филм бе избран "Identifying Features''.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини