От х:

Днес в x:

11 °C

Дядо Мраз рекламен образ в България от 1932 година, а 20 години по-рано е описан от Елин Пелин

Изображение 1 от 2

  Преди промените през 1989 година в България популярният белобрад старец, който е най-чакан с подаръците за празниците в края на годината, е Дядо Мраз. Неговият образ днес е трансформиран по западен модел в Дядо Коледа.

  Мраз или Коледа обаче добрият старец е винаги очакван с нетърпение и радост.

  Въпреки това в края на всяка година от последните 30 у нас се започва спор:„Дядо Коледа“ или „Дядо Мраз“. По-възрастните, били деца в соца, инстинктивно наричат чакания добряк Дядо Мраз, а внуците им оставят мляко и бисквитки на Бъдни вечер, в нощта срещу Коледа, на Дядо Коледа.

  Отричането на Дядо Мраз може би е защото в България сме свикнали да го възприемаме като персонаж, възникнал в СССР. Там той е главният приказен герой на Нова година от началото на 30-те години на 20-ти век, не на Рождество. 

  "След 9 септември комунистическата пропаганда заменя българския Дядо Мраз със съветския му съименник. Дядо Коледа пък е забранен да се споменава, защото се свързва с Рождественските празници, които са били забранени от тоталитарната власт. Както и всички останали религиозни празници", допълва Милен Вълчев от Регионалния исторически музей в Хасково.

  В България обаче Дядо Мраз е „обрисуван“ доста по-рано от този в СССР. Доказателство за това е разказът на Елин Пелин от 1910 година „Дядо Мраз и внуците му“.

  За разлика от по-късния образ на съветския дядо Мраз, който си има вярна помощница –неговата внучка Снежанка, Пелиновият Мраз си има съпруга и това е баба Виелица. Техните внуци пък са сезоните-пролет, лято и есен.

  Елин Пелин има и стихотворение, посветено на Дядо Мраз, която вероятно по –възрастните българи си го спомнят от ученическите години:

  Знаете ли кой съм аз —

  дядо ви Мраз?…

  Тежък лед ми е брадата,

  от бял сняг ми е косата.

  Ледни дишам ветрове,

  страшни трупам снегове.

  Дето щипна — почервее,

  дето хапна, посинее.

  Бягай в къщи и се сгрей,

  гледай вънка и се смей!

  В началото в СССР Дядо Мраз се изобразява в дълга до земята бяла или синя шуба, дълга бяла брада и ботуши. След 1940 все повече се налага червената премяна, която става традиционна за образа на Дядо Коледа от рекламата на Coca-Cola. Всъщност големият бранд и добрият белобрад старец имат дълга история – близо 90 години.

  За първи път образът на Дядо Коледа, нарисуван от художника Хадън Съндблом, се появява в реклама на Coca‑Cola през 1931 г. във вестник Saturday Evening Post, САЩ. 

  Любопитен факт е, че при обработка на документи преди време историкът от РИМ-Хасково Милен Вълчев се натъква на доказателство, че и у нас  горе-долу по същото време Дядо Мраз е също предпочитан като рекламен образ.  

  В списание „Индустрия и търговия“ от август 1932 година, има реклама с образа на Дядо Мраз. Тя е за елегантни вълнени жилетки и костюми и голям избор от вълнени прежди и чорапи, които се предлагат в „Дядо Мраз“, на ул.“Леге“ 6 в София. На този номер се намира сграда, която е архитектурно-строителен паметник на културата от 1978 г. и която е проектирана и изграждана на няколко етапа от 1914 г. до 2006 г, като административно-търговски комплекс.

  И така Дядо Мраз или Дядо Коледа?

  Спорът е излишен, казва историкът Милен Вълчев:

  „Дядо Мраз не трябва да бъде отричан само, защото общото схващане е, че ни е наложен образ от Съветския съюз. Напротив, ние си имаме наш и български Дядо Мраз, който е свързан най-вече с вярванията за плодородната година“, допълва той.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   не означава че той е Американец
   • Ха
    Хасково
    3 -3
    14:35, 30 дек 2020
    Не ,не е американец.
    Но пък означава, че родителите му, са или идиоти,или орки!
  • 2
   То
   Тодор крадеца
   6 -2
   15:59, 30 дек 2020
   До вчера не знаеха къде се намира църквата и как да се кръстят сега всички станаха много набожни и каква Коледа даже не се празнуваше това сме ние българите готверени сме и такива ще си останем затова който минал и заминал всички са ни оправяли отвсякъде
  • 3
   Ка
   Кака Снежанка
   1 -7
   16:05, 30 дек 2020
   Дядо Мраз /означава студ, мраз/на Елин Пелин, не е... Виж коментара
   • 5g
    5G
    5 0
    16:33, 30 дек 2020
    Това става ясно и от стихотворението на Елин Пелин, публикувано в материала. Ама кой да чете?
  • 4
   Ко
   Кондофрей
   3 -2
   16:16, 30 дек 2020
   Кака си станала,но тъпа си останала.Значи Дядо Мраз идва от студ и мраз,пък Дед Мороз от пек и зной.Кака ще си останеш.
  • 5
   On
   on40
   2 -1
   00:28, 31 дек 2020
   Аз намирам статията за интересна, но пунктуацията в нея определено е отблъскваща.
  • 6
   Тв
   Тв1
   2 0
   17:48, 31 дек 2020
   Аз също смятам, че от този материал можеш да научиш нещо ново. Различно от корона новините.

  Хороскоп за 28.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
  28 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
  28 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
  28 фев 2021
  Последни новини