От х:

Днес в x:

Дядо Мраз- рекламен образ в България от 1932 година, а 20 години по-рано е описан от Елин Пелин

Изображение 1 от 2

    Преди промените през 1989 година в България популярният белобрад старец, който е най-чакан с подаръците за празниците в края на годината, е Дядо Мраз. Неговият образ днес е трансформиран по западен модел в Дядо Коледа.

    Мраз или Коледа обаче добрият старец е винаги очакван с нетърпение и радост.

    Въпреки това в края на всяка година от последните 30 у нас се започва спор:„Дядо Коледа“ или „Дядо Мраз“. По-възрастните, били деца в соца, инстинктивно наричат чакания добряк Дядо Мраз, а внуците им оставят мляко и бисквитки на Бъдни вечер, в нощта срещу Коледа, на Дядо Коледа.

    Отричането на Дядо Мраз може би е защото в България сме свикнали да го възприемаме като персонаж, възникнал в СССР. Там той е главният приказен герой на Нова година от началото на 30-те години на 20-ти век, не на Рождество. 

    "След 9 септември комунистическата пропаганда заменя българския Дядо Мраз със съветския му съименник. Дядо Коледа пък е забранен да се споменава, защото се свързва с Рождественските празници, които са били забранени от тоталитарната власт. Както и всички останали религиозни празници", допълва Милен Вълчев от Регионалния исторически музей в Хасково.

    В България обаче Дядо Мраз е „обрисуван“ доста по-рано от този в СССР. Доказателство за това е разказът на Елин Пелин от 1910 година „Дядо Мраз и внуците му“.

    За разлика от по-късния образ на съветския дядо Мраз, който си има вярна помощница –неговата внучка Снежанка, Пелиновият Мраз си има съпруга и това е баба Виелица. Техните внуци пък са сезоните-пролет, лято и есен.

    Елин Пелин има и стихотворение, посветено на Дядо Мраз, която вероятно по –възрастните българи си го спомнят от ученическите години:

    Знаете ли кой съм аз —

    дядо ви Мраз?…

    Тежък лед ми е брадата,

    от бял сняг ми е косата.

    Ледни дишам ветрове,

    страшни трупам снегове.

    Дето щипна — почервее,

    дето хапна, посинее.

    Бягай в къщи и се сгрей,

    гледай вънка и се смей!

    В началото в СССР Дядо Мраз се изобразява в дълга до земята бяла или синя шуба, дълга бяла брада и ботуши. След 1940 все повече се налага червената премяна, която става традиционна за образа на Дядо Коледа от рекламата на Coca-Cola. Всъщност големият бранд и добрият белобрад старец имат дълга история – близо 90 години.

    За първи път образът на Дядо Коледа, нарисуван от художника Хадън Съндблом, се появява в реклама на Coca‑Cola през 1931 г. във вестник Saturday Evening Post, САЩ. 

    Любопитен факт е, че при обработка на документи преди време историкът от РИМ-Хасково Милен Вълчев се натъква на доказателство, че и у нас  горе-долу по същото време Дядо Мраз е също предпочитан като рекламен образ.  

    В списание „Индустрия и търговия“ от август 1932 година, има реклама с образа на Дядо Мраз. Тя е за елегантни вълнени жилетки и костюми и голям избор от вълнени прежди и чорапи, които се предлагат в „Дядо Мраз“, на ул.“Леге“ 6 в София. На този номер се намира сграда, която е архитектурно-строителен паметник на културата от 1978 г. и която е проектирана и изграждана на няколко етапа от 1914 г. до 2006 г, като административно-търговски комплекс.

    И така Дядо Мраз или Дядо Коледа?

    Спорът е излишен, казва историкът Милен Вълчев:

    „Дядо Мраз не трябва да бъде отричан само, защото общото схващане е, че ни е наложен образ от Съветския съюз. Напротив, ние си имаме наш и български Дядо Мраз, който е свързан най-вече с вярванията за плодородната година“, допълва той.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      не означава че той е Американец
      • Ха
        Хасково
        4 -3
        14:35, 30 дек 2020
        Не ,не е американец.
        Но пък означава, че родителите му, са или идиоти,или орки!
    • 2
      То
      Тодор крадеца
      6 -2
      15:59, 30 дек 2020
      До вчера не знаеха къде се намира църквата и как да се кръстят сега всички станаха много набожни и каква Коледа даже не се празнуваше това сме ние българите готверени сме и такива ще си останем затова който минал и заминал всички са ни оправяли отвсякъде
    • 3
      Ка
      Кака Снежанка
      2 -9
      16:05, 30 дек 2020
      Дядо Мраз /означава студ, мраз/на Елин Пелин, не е... Виж коментара
      • 5g
        5G
        8 0
        16:33, 30 дек 2020
        Това става ясно и от стихотворението на Елин Пелин, публикувано в материала. Ама кой да чете?
    • 4
      Ко
      Кондофрей
      4 -2
      16:16, 30 дек 2020
      Кака си станала,но тъпа си останала.Значи Дядо Мраз идва от студ и мраз,пък Дед Мороз от пек и зной.Кака ще си останеш.
    • 5
      On
      on40
      2 -2
      00:28, 31 дек 2020
      Аз намирам статията за интересна, но пунктуацията в нея определено е отблъскваща.
    • 6
      Тв
      Тв1
      3 0
      17:48, 31 дек 2020
      Аз също смятам, че от този материал можеш да научиш нещо ново. Различно от корона новините.

    Още новини

    Последни новини