От х:

Днес в x:

Първа ли е България в света по смъртност от COVID-19?

Първа ли е България в света по смъртност от новия коронавирус? Убеждението, че това е така, е все по-широко разпространено, но доказват ли го данните?

Университетът "Джонс Хопкинс" изчислява смъртността на 100 потвърдени случая на заразени и на 100 000 души население (вкл. здрави и болни хора) за 20-те най-засегнати в момента страни. Страните в челото на класацията имат най-много смъртни случаи пропорционално на случаите им на COVID-19 или на населението си.

Данните обобщени, от началото на пандемията досега.

Смъртни случаи на 100 потвърдени с COVID-19

Графиката показва, че №1 в света е Мексико с 9.2% смъртност на 100 заразени. На второ място е Иран с 4.7%. Третото делят Великобритания и Италия с 3.5%. Четвъртото е за Индонезия с 3.0%, петото - за Испания с 2.8%.

Данните са актуални към 14 декември 2020 г. 3 ч. сутринта северноамериканско източно време (10 ч. на 14 декември в София).

България не фигурира сред тези 20 страни, сред които са Унгария, Румъния, Полша, Германия.

Смъртност на 100 хил. души население

По този показател №1 отново не е България. В челото е Италия, следвана от Испания, Великобритания, Аржентина, САЩ, Мексико, Бразилия, Франция, Колумбия, Унгария, Румъния, Иран. До края на списъка с 20-те държави няма да срещнем България.

Къде е България?

По процент смъртни случаи от заразените страната ни е извън първите 20. Процентът, посочен от "Джонс Хопкинс" е 3.2, също толкова е той в Австралия. Заемаме 24-ото място, макар това не не може да се нарече класация, тъй като много страни над нас имат равни проценти. Най-тежко е положението в Йемен с 29.1% смъртни случаи, най-добро - в Сингапур с 0.0%.

Нека видим дали пък не сме начело по брой смъртни случаи на 100 хил. души население. Тук отново предположението ни е грешно. Най-горе в таблицата излиза Белгия (157.16), следвана от Сан Марино, Перу, Италия, Андора, Испания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Словения. По този показател сме 21-ви, като отново трябва да се направи уточнението, че това не е класация и че някои страни имат равни показатели.

Да проверим какво показват Worldometers.info?

Тук изчислението за смъртността е на 1 млн. души население и отново данните обобщени, от началото на пандемията досега.

Отново начело е Белгия с 1,546 случая. Следват Сан Марино, Перу, Италия, Андора, Босна и Херцеговина, Испания, Северна Македония, Словения, Великобритания, Черна гора и др. България е на 20-ата позиция в света с 821 смъртни случая на 1 млн. души население. (Данните са актуални към 14 декември 2020 г. 12:11 GMT, 14:11 ч. в София)

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини