От х:

Днес в x:

Кога ще загине Слънчевата система

Без съмнение Слънчевата система в един момент ще престане да съществува. Това е ясно на експертите, които от години се опитват да установят кога ще започне краят на този свят, което е пряко свързано с времето, необходимо на Слънцето да рухне и да се изключи, разказва „Дойче Веле“.

Според изчисленията, направени през 1999 г., планетарната система ще започне да се руши в рамките на трилион години. Това е времето, което астрономите определят за орбиталните резонанси на Юпитер и Сатурн, за да „разкачат“ Уран, което би означавало началото на края.

В ново проучване, публикувано от научното списание „The Astronomical Journal“, група астрономи, съставени от Джон Зинк (Калифорнийски университет), Константин Батигин (Калтех) и Фред Адамс (Университет в Мичиган), извърши ново изчисление и увери, че краят на света ще се случи много по-рано: Слънчевата система ще престане да съествува „само“ след 100 000 милиона години.

"Разбирането на дългосрочната динамична стабилност на Слънчевата система представлява едно от най-старите занимания в астрофизиката, датиращо от Исак Нютон, който предполага, че взаимните взаимодействия между планетите в крайна сметка ще доведат до нестабилна система", обясняват от екипа. на учените.

Тройката астрономи уверява, че при изчисленията, извършени от експертите през 1999 г., не са взети предвид важни фактори, които според тях биха допринесли за по-ранен колапс на Слънчевата система.

Фактор първи: колапсът на Слънцето

Слънцето е от ключово значение за неговото влияние върху други планети и за това как ще се развие краят на този свят. Голямата звезда грее от 5000 милиона години и се очаква да го направи още 5000 милиона години.

След като премине през различни фази, Слънцето отново ще се превърне в червен гигант, който ще унищожи Меркурий, Венера и Земята, докато накрая се превърне в бяло джудже с по-малко от половината от сегашната си маса, което ще го накара да загуби голяма част от него. на гравитационното си привличане на другите планети, като Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Фактор втори: галактиката

След колапса на Слънцето и след като то е загубило гравитационното си привличане, почти всички планети в Слънчевата система ще бъдат наречени външни планети, защото те ще започнат да разширяват своите орбити и ще станат по-податливи на влиянието на други звезди. докато продължават да се въртят вътре в Млечния път.

"Ако вземем предвид загубата на звездна маса и удължаването на орбитите на външните планети, тези срещи ще имат все по-голямо влияние. С достатъчно време някои от тези звездни мухи ще бъдат достатъчно близо, за да разграничат или дестабилизират звездите. останалите планети ", добавиха академиците.
Когато Слънцето се превърне в бяло джудже, всички планети ще загубят своите орбити и ще се превърнат в странстващи светове в цялата галактика. Следователно, след като Юпитер напусне орбитата си около това, което е останало от Слънцето, Слънчевата система ще бъде прекратена. 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини