От х:

Днес в x:

8 °C

Българите спасяват Одрин, докато лирата потъва

От 30 до 80 или 90% от клиентите на магазини, кафенета, ресторанти и дори аптеки в Одрин и другаде в Източна Тракия не са турци, а предимно българи - спасение за региона в момент, когато валутната криза се задълбочава и заедно с коронавирусната нанася тежък удар на икономиката.

За нарастващата важност на българските туристи пише Хамди Фърат Бююк, кореспондентът за Турция на "Болкан инсайт". Той цитира данни на министерството на културата и туризма на страната, според които над половин милион българи са посетили Турция през август и септември тази година, като повечето са отишли до Одрин или Къркларели, за да пазаруват.

Изследователят на Балканите Атакан Севги обяснява, че макар традицията Одрин да е привлекателен за региона още от края на комунизма, обезценяването на лирата е решаващ фактор, довел до истинска "експлозия" на броя на българските туристи.

Срив за едни, възможност за други

Само тази година лирата загуби 35% от стойността си. Сега курсът ѝ е 9.2 за едно евро или 4.6 за 1 лв. През януари еврото бе 6.1 лири, две години по-рано - 4.5 лири. Според пожелал да запази анонимност журналист от Одрин градът е предпочитан от българи и европейци, защото "парите им струват почти пет пъти повече от нашите" и "могат да купят пет неща в (Източна) Тракия на цената на едно в страната си."

По думите му "е много трудно да се излезе и дори да се върви върви в почивните дни" заради потока чужденци. "Икономиката на региона сега зависи силно от тези български купувачи," а същевременно турският пазар предлага разнообразие "с по-добро качество от много български продукти на същите цени". "Българите сега познават всяко място в града." Друг събеседник, аптекарят Дениз Йозтюрк от Къркларели, преселил се от България през 90-те години, обяснява, че българите са основно от Пловдив, Хасково, Кърджали, Бургас и Варна. Има и етнически турци, които идват при близки и приятели, но повечето са етнически българи.

"Българите започнаха да се стичат в Одрин, след като границите отново се отвориха. Купуват каквото могат, но и се хранят в ресторантите ни. Цялата местна икономика печели," казва Бахри Динар, собственик на ресторант. Обяснява, че заведението му има меня на български; много бизнеси също имат надписи на български, "местните турци учат български, а българите учат турски, за да общуват по-добре".

Ердоан Саръ, собственик на пазар в центъра на Къркларели, обяснява, че 80 до 90% от клиентите му са българи. "Научих български за година, за да предлагам на клиентите си по-добри услуги," обяснява за "Болкан инсайт". "Дори започнах да слагам цени на продуктите си в левове, евро и долари," продължава. По думите му икономиката в Източна Тракия се преобразява - за новите клиенти се отварят и нови магазини и ролята им се усеща "в почти всички сектори".

Не всички местни са доволни - журналистът, пожелал да остане анонимен, обяснява, че в Одрин "трудно можем да направим и крачка отвън", а и продавачите не им обръщат внимание колкото на българите. Продуктите поскъпват, пазаруването остава за живеещите там за работните дни, защото е по-трудно през уикенда, продължава той.

Сянката на пандемията

Докато бизнесът в Одрин и Къркларели жъне ползи от българските купувачи, заплахата от пандемията остава и то не само защото тя затруднява веригата на доставките и понякога наличността при купувачите бързо намалява.

В резултат властите са засилили проверките си, а част от информацията, достъпна в публичната среда, е на български. Изследователят Атакан Севги обаче смята, че заплахата от пандемията е по-сериозна, отколкото показват призивите за социално дистанциране, употреба на маски и добра хигиена. в Одрин например за ден през октомври са отчетени повече случаи, отколкото през целия месец май. Същевременно по претъпканите улици е трудно едновременно да се върви и да се спазва социална дистанция. "Не можем дори да намерим паркоместа за колите си," казва той.

"Преди пет или шест години ходехме в България да пазаруваме, когато парите ни имаха по-голяма стойност, но сега те идват да пазаруват тук по същата причина. Ще продължат да идват, докато турските продукти са по-евтини", казва Атакан Севги, анализатор.

Пред Одрин и Източна Тракия има и още едно предизвикателство - да развие устойчива базирана на туризма икономика с красотата на историята, природата и "дългата си традиция на граничен град", но едновременно с това и да приеме "новата тенденция с българските купувачи сериозно и да създаде нов бранд за Одрин и Тракия".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини