От х:

Днес в x:

Драстичен воден режим в Омуртаг

Липсата на валежи и намалялото количество вода във водоизточника в Кипилово в Еленския балкан са причина за драстичния воден режим в Омуртаг. Това каза за БТА управителят на "ВиК"-Търговище Явор Миланов.

Градът от години страда от безводие, но сега проблемът е изострен и буди недоволството на жителите му и поради пандемичната обстановка. Граждани се организират в социалните мрежи да излязат на протест на главния път София-Врана по обяд в търсене на отговор на въпроса. В общинската администрация все още няма подадено искане за разрешаване на събирането.

По думите на Миланов дебитът на водоизточника е намалял, тъй като през последните три седмица изобщо не е валял дъжд. В момента от водоизточника тръгват 13-14 литра в секунда и в Омуртаг пристигат около 3,5 л/сек. Водоемът е с общ обем 5000 кубика и сега е пълен на 37 процента. Това количество не стига, за да се пуска вода всеки ден по два часа в едната част на града. В момента се събира вода, за да бъде пусната поетапно в събота и в неделя в двете части на града. Тогава във високата част ще има вода близо два часа, а в ниската - три часа.

Явор Миланов е категоричен, че по трасето аварии няма. Екипи на дружеството го обхождат всекидневно.

Водени са разговори по темата и с кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов. Решението на въпроса е свързано с вземане на вода от друг източник, който се намира на 2 км от сегашния, отново в района на Кипилово. Дружеството няма разрешение от МОСВ. Преди това трябва да се изготви необходимата документация, а процедурата трае около година, обясни Миланов.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини