От х:

Днес в x:

Кабинетът отпусна още пари за лекари и COVID тестове

На извънредно заседание правителството гласува да отдели нови 81 млн. лв. за осигуряване на по-голяма ефективност на здравната система в разгара на COVID кризата, след като резкият скок на заразени в последните седмици накара болниците да се задъхват. На заседанието, което отново се състоя онлайн заради карантината му, премиерът Бойко Борисов декларира, че има достатъчно средства за справяне с медицинските последствия от коронавируса, и настоя министрите да работят "с пълна мощност".

Планираните субсидии бяха анонсирани вчера от здравния министър Костадин Ангелов, който уточни, че мерките са част от правителствения план за действия в условията на коронавирусната пандемия и че това е стъпката при достигане на средно 300 заразени на 100 хил. души население. Вчера властите обявиха, че вече цялата страна е в т.нар. червена зона (с над 120 заболели на 100 хил. души население с натрупване за последните 14 дни). В профила си във "Фейсбук" премиерът подчертава, че отпуснатите пари "са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността".

Субсидии за болниците които лекуват COVID

Правителството отпуска допълнителни 65 млн. лв. от държавния бюджет за лечение и диагностика през ноември и декември. Те ще отидат за:

- субсидиране на болниците, отделили над половината от леглата си за пациенти с COVID-19 (до 50 млн. лв.)
- купуване на антигенни тестове (до 15 млн. лв.).

Тестовете ще бъдат предоставени на регионалните здравни инспекции и с тях ще изследват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургони, се уточнява в съобщението в премиерския фейсбук профил.

Антигенните тестове са значително по-бързи и по-евтини от използваните в момента PCR изследвания, като според специалисти достоверността им е 94 - 96%. Все още не е известно дали властите ще приемат официално резултатите от тях и дали ще ги включат в статистиката за изследванията в България. До момента единствените данни, които се признават в България, са тези от PCR тестовете - те служат като основание за поставяне под карантина и за издаване на болнични листове при отсъствие от работа.

По 1000 лв. месечно и за личните лекари

Отделно от оперативния резерв на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат отделени 10 млн. лв. за финансиране на дейността на личните лекари в следващите два месеца, обяви Борисов. По думите му това ще осигури по 1000 лв. месечно на всеки общопрактикуващ лекар за проследяване на състоянието на болните от COVID-19. Целта е по този начин общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите, обобщава правителствената пресслужба. По данни на Националния статистически институт към 31 декември 2019 г. в България има 4119 общопрактикуващи лекари.

Личните лекари настояват от месеци да бъдат част от медиците, които получават допълнително възнаграждение за работа на рисковата първа линия на борба с коронавируса. Досега обаче не срещаха съгласие от властите.

Според съобщението на правителствената пресслужба общопрактикуващите лекари ще отразяват състоянието на пациентите в COVID системата ежедневно и ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да се предприемат за тяхното лечение. "Направленията за изследване ще се назначават електронно. Общопрактикуващите лекари ще могат да назначават бързи антигенни тестове за своевременна диагностика на пациентите при наличие на определени симптоми, които ще са предмет на обсъждане в хода на преговорите за подписване на анекс към Националния рамков договор", се казва в съобщението на правителствената пресслужба. За възможността личните лекари да дават направления за тест се говори от октомври. Властите уверяваха, че мярката ще влезе в сила от началото на ноември, но преговорите все още не са приключили и не се знае кога ще стане това.

За анонсираните вчера COVID зони в диагностично-консултативните центрове в София и големите градове са отпуснати 6 млн. лв. В бившите поликлиники се предвижда да работят екипи от лекар, медицинска сестра, двама лаборанти за образно и диагностично изследване, санитар и техническо лице. Там трябва да може да се правят прегледи, тестове за коронавирус, кръвни тестове, а при нужда - и рентгенови снимки. Работещите в зоните също ще получават по 1000 лв. върху заплатите си. Отделно за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. за преглед и диагностика. Пациентите, за които се установи, че се нуждаят от болнично лечение, ще бъдат транспортирани от Спешна помощ до болница, а останалите ще остават на домашно лечение с насоки от личните лекари.

Какво трябва да се прави

"Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса", е заявил премиерът по време на заседанието, цитиран от правителствената пресслужба. В съобщението се посочва също, че Борисов е уверил, че има осигурени пари, и е наредил на министрите си: "Работете с пълна мощност."

В разпратения до медиите видеозапис от заседанието Борисов дава и указания "какво трябва да се прави":

"Първата група са тези, които не са се срещнали с вируса - за тях важат правилата за маските и дистанцията. Те работят, не трябва да им се пречи да работят. Втората група сме тези, които ни покоси - трябва да имаме 100 процента готовност за всеки влошил се да отиде и по лекарски медицински протокол да се лекува... Трябва да включим личните лекари да работят, за да има кой да ни следи медицинския протокол вкъщи."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    3,
    3,14
    0 0
    05:05, 10 ное 2020
    Това подобие на човек на снимката е много болно!Ако има личен лекар да му даде най-малко 10години болнични!В противен случай излекуване няма!
  • 2
    Жа
    Жалко за България
    0 0
    11:54, 10 ное 2020
    Един такъв прост самозабравил се да я затрие. Къде е интелигенцията. На хранилка ли са. Към някой театър или министерство. Жалко. Всички виждаме как този дебил унищожава България и нищо не правим. Явно трябва и през това да се мине за да поузрее малко народа. Или да умре.
Последни новини