От х:

Днес в x:

Депутати разрешиха на първо четене 5 пъти повече безплатна вода за земеделие без контрол

На първо четене парламентарната комисия по земеделие е разрешила безвъзмездно ползване на до 50 куб.м вода на ден за регистрирани стопански земеделци. Към момента разрешеното потребление за нужди на физически лица е от 10 куб.м. Текстът е предложен от ГЕРБ като изменение на Закона за водите и е приет от депутатите, въпреки изказани опасения в становища на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и неправителствени организации.

Според проекта на ГЕРБ освен безвъзмездно, въпреки че се ползва за стопански цели, водата ще се ползва от земеделците и без поставяне на измервателни устройства. Разрешаването на 5 пъти по-голяма количество вода за икономически активните земеделци се случва на фона на пореден неуспешен опит за регистриране и контрол на кладенците в страната. През последната година, поради климатични промени и слаб контрол върху ползването на вода от индустрията, различни региони на страната продължават да страдат от безводие, като най-фрапиращ беше случая със 7-месечния воден режим в Перник.

Възраженията

Основните възражения на неправителствената организация на риболовците "Балканка" са за прекомерно и безконтролно черпене на водните ресурси. Становището, подадено от "Балканка" до депутатите, призовава да не се разрешава ползване на вода без разрешителни, без заплащане, без контрол на количествата и при неясни доказателства за това, че земеделците нямат друг достъп до напоителна система. Според коментар на риболовците след днешното приемане на текста от комисията всеки земеделски имот може да се сдобие с един или повече кладенци и "никой няма да ги измерва дали са 50 или 5550 кубика на ден".

Становището на екоминистерството пък разяснява, че законопроектът на ГЕРБ е в нарушение на европейските норми и "поставя в сериозен риск количественото състояние на подземните водни тела" в ситуация на "проявленията на засушаване, които се наблюдават през последните години". МОСВ препоръчва спешни действия за подобряване на напоителните системи в страната, но категорично възразява срещу проекта на ГЕРБ, който е мотивиран с подпомагане на земеделците. Институцията изтъква, че водите в България се ползват приоритетно за питейни нужди и едва след това за земеделие, индустрия и енергетика.

Екоминистерството също посочва, че цел на управлението на водите е "опазване и устойчивост на ресурса", а проектът може да доведе до "масово използване на подземните води... и прекомерното им използване". Изтъква се и фактът, че проектът на ГЕРБ противоречи на европейските правила за безвъзмездно ползване на вода само за собствени нужди, но не и за стопанско производство.

Опозицията

Днешната дискусия в комисията е преминала при възражения срещу законопроекта от опозиционната БСП. Нейните членове не са подкрепили проекта, а са гласували "Въздържал се" - 5 гласа от 7 члена на комисията, тъй като двама от депутатите на БСП са в карантина заради COVID-19.

За "Дневник" депутатът Георги Стоилов (БСП) заяви, че проектът е "абсурден" и по темата с ползването на водите би трябвало МОСВ да е водещ законотворец. За него е показателно категоричното отрицателно становище на екоминистерството.

Стоилов предположи, че проектът е прокаран през група депутати на ГЕРБ, за да осигури водещата роля на парламентарната комисия по земеделие, но бе уверен, че текстовете ще бъдат отхвърлени от комисията по околната среда. Като примери за неприемливи предложения в проекта той посочи, че безконтролното черпене на води ще ощети съседните имоти, като може да ги остави без вода, както и ще накърни подводните и повърхностни околни водни източници.

Той посочи и че разрешението е за регистрирани земеделци, но реално не се предвижда контрол на предназначението на ползването на безплатните 50 куб.м. вода и те ще могат да се ползват и за различни от земеделие цели. "Безвъзмездно, без измерване, без контрол - това е абсурдно," заяви Стоилов, позовавайки се па опита си като земеделец.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини