От х:

Днес в x:

САЩ гласуват за президент

В 6 ч. сутринта местно време (13:00 ч. българско време) на източния бряг на САЩ отвориха избирателниte секции, които ще определят резултата от президентската надпревара на двамаta претенденти за Белия дом - настоящия републикански президент Доналд Тръмп и демократът Джо Байдън.

Макар на западния бряг на САЩ по това време е почти нощ, организаторите на гласуването сметнаха, че е необходимо толкова ранно стартиране, за да се избегне тълпата на избирателните секции през деня.

В същото време почти 100 милиона американци вече са гласували по пощата и в ранните избирателни секции в редица щати. Това са почти 40% от всички граждани, имащи право на глас, и повече от 72% от всички гласове, подадени на изборите през 2016 г.

Подобна избирателна активност е безпрецедентна в Съединените щати. Резултатът от тези избори е важен за американците, независимо коя партия подкрепят, като се има предвид, че почти за първи път в историята страната може да поеме коренно противоположни курсове на външна и вътрешна политика, пише BBC.

САЩ са страната, която е най-засегната от пандемията в света: над 230 хиляди заразени poìnahaи, милиони хора останаха без работа. Освен това през последните месеци страната е разтърсена от масови протести, придружени от бунтове и разделение в обществото.

В навечерието на деня на общите избори в много американски градове собствениците на фирми покриха прозорците на магазините и офисите си с шперплат от страх от радикални действия срещу изборните резултати.

Според национални социологически проучвания в момента кандидатът за демократ Джо Байдън изпреварва с 10 пункта Доналд Тръмп.

Изборите ще бъдат решени в ключови щати, където надпреварата е много по-интензивна, с предимство на Тръмп в много случаи.

Последната дума в сегашната американска избирателна система има Избирателната колегия, в която щатите са представлявни от електори пропорционално на тяхното население.

Общо има 538 електори, а един от кандидатите се нуждае от 270 гласа, за да спечели. Ако гласовете са разделени по равно (по 269), специална комисия на Сената ще реши съдбата на изборите.

В новата история на САЩ са известни два случая, когато резултатите от народния вот и решението на Избирателната колегия не са съвпадали. Общо това се е случвало пет пъти, три от тях през 19 век.

През 2000 г. демократът Ал Гор спечели повече гласове от американците, но републиканецът Джордж Буш, който замени Бил Клинтън, стана президент на Америка. Тогава резултатът от изборите беше решен от Изборния колеж на Флорида.

Същото се случи и през 2016 г., когато Доналд Тръмп получи три милиона по-малко гласове от Хилари Клинтън, но стана президент, като получи 306 електорални гласа срещу 232 от опонента си.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини