От х:

Днес в x:

"Политико": Байдън ще номинира чернокожия генерал Лойд Остин за военен министър

Избраният президент на САЩ Джо Байдън е решил да номинира генерала от резерва Лойд Остин за министър на отбраната, съобщи днес влиятелния информационен сайт "Политико", цитиран от Ройтерс.

Сайтът се позовава на трима души, добре запознати с хода на дискусиите по формирането на екипа на Байдън.

Номинацията на бившия шеф на американското Централно командване - Сентком, в периода 2013-2016 г., може да бъде обявена още днес, твърдят източниците. По-рано Ройтерс съобщи, че Байдън ще обяви кандидата за свой министър на отбраната - ключов пост в екипа му по националната сигурност, на 11 декември.

Ако бъде номиниран, а после и утвърден от Сената, 67-годишният Остин ще стане първият чернокож ръководител на Пентагона.Бил е командващ на американските сили в Ирак до 2011 г., а също и заместник-началник на щаба на американската армия.

Първоначално се смяташе, че фаворитка за поста е Мишел Флурной, която по всеобщо мнение бе изборът на Хилари Клинтън за министър на отбраната, ако тя бе победила на президентските избори през 2016 г. Байдън обаче е под силен натиск да номинира чернокож за този пост, посочва "Политико". През последните дни Остин се очерта като главен кандидат, макар че Байдън имаше предвид и кандидатурата на бившия министър на вътрешната сигурност Джей Джонсън в администрацията на бившия президент Барак Обама, твърди изданието, цитирайки няколко души, запознати с дискусиите по въпроса. Джонсън обаче бил обект на критики заради някои свои действия като министър.

Конгресменът демократ Бени Томпсън, който се смята за приближен на Байдън, заявил пред "Политико", че с оглед на досегашното формиране на екипа на Байдън, следва да се отбележи, че "афроамериканците трябва да бъдат по-добре представени в него, отколкото са до този момент".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини