От х:

Днес в x:

Проф. Аргирова: Много хора със симптоми на COVID-19 не се изследват

Това, че в обществото - не само у нас, а и по света - има много Томаневерници, не е отсега и не е само за коронавируса. Проблемът е, че сега доста хора със симптоми не се изследват. 

Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Водещият се завърна на екран, след като преболедува COVID-19. 

За да говорим за нова вълна, старата трябва да е приключила, да има период без
новозаразени лица, а това при нас не се е случило, обясни експертът. Лятото идваха да се изследват хора, които пътуват и на които им беше необходим документ, а сега идват хора със симптоми или контактни, каза още проф. Аргирова. По думите й това няма да е последната епидемия от коронавирус и ние трябва да внимаваме колко близо допускаме животните до нас. 

Единственото лекарство, което сега се сочи като основно при COVID-19, е ремдесивир. При него обаче има една тънкост - трябва да се използва на по-ранен етап на заболяаването, а не да се изчаква, уточни тя. 

Проф. Аргирова коментира и имунитета, който се придобива след прекарване на болестта. Не е само срокът, в който действат - притеснява ме, дали - при непрекъснатата изменчивост на вируса, антителата ще бъдат валидни, ако имаме мутант, обясни вирусологът. 

Мерките срещу разпространяването на заразата закъсняват - в цяла Европа и у нас затварят барове и ресторанти, след дъжд качулка, коментира още проф. Радка Аргирова. Но заразата не е дух от бутилка, за да я изпуснем, отговори тя на въпроса на Любенов защо изпуснахме заразата. 

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ha
    Haha
    0 0
    11:46, 31 окт 2020
    Да не се изследват ама за Грип А и Б
  • 2
    ЕК
    е как да се изследвам като
    3 0
    01:51, 1 ное 2020
    вземат ми кръв днес и резултата щял да е готов след три дни. казах им да се шлякат. аз три дни да ходя ли на работа или не. да ходя ли при личен лекар без да знае какво ми има или - не. още нещо. за да се изгради нова къща старата трябва да се разруши до основи. така трябва и със държавата. със същите курви нова държава не се строи. трябва тотална промяна
Последни новини