От х:

Днес в x:

6 °C

Пандемия: "Групировки" изгладнели маймуни тероризират туристически град в Индия

  Във времето на коронавирусна пандемия хиляди маймуни тероризират Шимла - бивша лятна столица от британската колониална епоха в северната част на Индия, преследвайки местните жители и гости и причинявайки им понякога сериозни наранявания, предаде Франс прес.

  По време на строгата национална карантина от март до юни, повечето от макаците-мародери напускат тази известна туристическа дестинация с изискани викториански сгради в подножието на Хималаите и се отправят към околностите й в търсене на храна.

  С последвалото облекчаване на ограничителните мерки косматите терористи се завръщат в града. Около 50 "групировки" от гладуващи маймуни възобновяват тормоза, налитайки да крадат чанти и да хапят минувачите.
  Шимла, град със 160 000 жители и столица на щата Химачал Прадеш, привлича туристи, особено през лятото, предлагайки им спасение от жегата, но и маймуни, които се гощават с оставените от тях остатъци от бургери или пици.

  Четиридесет и шест годишният Нанд Лал показва нараняванията, причинени му от косматите терористи насред улицата. "Минавах покрай група маймуни, когато доминиращият мъжкар внезапно ме нападна, последван от още трима. За щастие намерих пръчка и успях да ги прогоня. Имам синини по цялата глава и лицето. Течеше ми кръв от ухапване по гърба. Наложи се да ми направят няколко инжекции срещу бяс", разказва потърпевшият.

  "Хората са много уплашени и не знаят какво да правят", казва пенсионираният съдия Кулдийп Чанд Суд, сочейки дупката, оставена в крака му от ухапване от маймуна, нападнала го докато седи и чете на терасата на дома си.

  В неговия квартал Санджаули много къщи защитават терасите и прозорците си с метални клетки от маймуните, които не се свенят да проникват в домовете и да опразват хладилниците.

  Като магнит за макаците-мародери са и преливащите от отпадъци кошчета пред хотелите и ресторантите, обяснява Раджеш Шарма, представител на местната власт.

  "С подобряването на системата за събиране на боклука, маймуните преживяват по-трудно. Навиците им обаче си остават същите. Те налитат да изтръгват всичко, което виждат в ръцете на хората. Ако не намерят нищо, хапят", казва Шарма.

  Не са пощадени дори посетителите, които идват да се любуват на храма на Джакху, където се намира една от най-големите в страната статуи на бога-маймуна Хануман. Гостите често остават без очила или други блестящи предмети в резултат на набезите на макаците.

  Когато не преследват хората, маймуните в щата, чийто брой надхвърля 130 000, ядат или унищожават плодовете и реколтата в полетата, причинявайки годишни загуби на стойност милиони долари.

  Почитани навремето, сега маймуните са обявени за вредители от правителството, и подлежат на елиминиране. Официална кампания за изтребването им обаче не е лансирана, въпреки че селяните са отровили незаконно стотици животни.

  В Шимла, както и в други градове на щата, продължава кампания за стерилизация на маймуните

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 30.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  30 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  30 ное 2020
  Последни новини