От х:

Днес в x:

1 °C

Хасковлии слагат зимни гуми на колите, предстои акция „Зима“

  Захлаждането на времето напомни на водачите да сложат зимни гуми на колите си. По този повод автосервизите в Хасково са затрупани от работа. Препоръчително е да се запази час, за да се избегне чакането.

  Един от изрядните водачи е хасковлийката Христина Котларска. Тя беше дошла за монтаж на зимните гуми на автомобила, защото смята, че сега е момента за това.

  „При падане на температурата под 14 градуса е добре да се сменят сменят летните гуми, защото при студена пътна настилка, каучукът им се втвърдява и гумите започват да се пързалят. Именно заради това е добре да се монтират зимни, които имат по-добро сцепление с асфалта“, каза механикът Недко Христов.

  При износване на старите гуми, клиентите предпочитат да си купят нови, а не да вземат втора употреба, каза колегата му Мирослав Димитров. Той уточни, че новите вече са на достъпни цени. Масовите зимни гуми от 15 цола вървят средно от 70 до 110 лева на брой, но има и по-евтини – китайски, които започват от 65 лева. Според него хората, които държат на качество купуват гуми от популярните марки, които вървят по 140-150 лева на брой. С нови гуми автомобилът може да измине средно между 40 000 и 50 000 км.

  При смяната на гумите задължително трябва да се направи и баланс, заяви приемчикът в автосервиз „Пежо“ Дуран Юсеин. Той поясни, че ако не се направи баланс, се получават вибрации, което е опасно при по-висока скорост, а и колата дърпа встрани.

  Междувременно от тази неделя, 1 ноември, „Пътна полиция“ в Хасково започва акция „Зима“. Ще се следи за поставени гуми за зимни условия - с грайфер не по-малък или равен на 4 мм, изправност на светлини и чистачки. Глоби ще се налагат след 15 ноември, а дотогава полицията само ще предупреждава.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (21)

  • 1
   Ка
   Качамачко
   22 -12
   13:07, 29 окт 2020
   Уж сме демокрация а непрекъснато ти налагат някакви мнения които стректно да изпълняваме Ако не изпълняваш -глоби Задължения на КАТ е да следят за спазване на закона за движението попътищата а не кой има ЗАСТРАХОВКА или технически преглед или летни или зимни гуми Оказа се социализмае по демократичен строй Но нали трябва да пълним гушите на мутрите и държавата
   • +-
    +-
    6 -12
    14:25, 29 окт 2020
    Задълженията на Пътна полиция /а не КАТ Качамачко/... Виж коментара
   • Ед
    Едно време
    8 -1
    18:52, 29 окт 2020
    Едно време преди 1989г първо плащаш данъка на колата и ако някой пази белжки от тогава може да погледне вътре какво пишеше.
    Имаше три реда и се плащаше:
    Данък автомобил
    Пътна такса
    Застраховка отговорност
   • Ед
    Едно време
    8 -1
    18:57, 29 окт 2020
    Технически преглед само в сервиза на КАТ.
    И ако ти има нещо в съседния вход директно в сервиза.
    Беше доста скъп ремонта в тези сервизи, Затова всеки си имаше резервни части и инструменти в багажника на колата си дори за основен ремонт на двигателя
   • Са
    Само мръсен секс за Гяурите
    4 -5
    19:42, 29 окт 2020
    Зимни Гуми
    Риболовни билети за Черно море
    Водомери на домашните кладенци
    ....
    Тулупи ,
    Чекмеджетата трябва да се пълнят
  • 2
   Ha
   haskovo
   9 -11
   13:22, 29 окт 2020
   Хасковлии слагат гуми с до 2005-та на премиум немските си коли.
   Гумите са най-важни при движението и безопасността по пътищата, но те не сайдисват хората. Кога ще дойде закон, който да задължава гумите да бъдат минимум 4-годишни???
   • Ам
    АмериканскиХойКосмат
    5 -3
    19:44, 29 окт 2020
    Даже при нас с
    - 40 градуса зимните гуми не са задължителни
    .....
    Всичко е храна за бейове
    ....
    И ДА - аз карам със скъпи гуми Мишелин - все-сезонни с рейтинг +180 км
   • Яз
    Язе
    0 0
    19:16, 30 окт 2020
    А максимум колко-20...
  • 3
   Ин
   инж Димов
   23 -4
   13:22, 29 окт 2020
   Уважаеми пишещи тази статия, а попитах те ли тези "гумаджии" какво образование имат? По принцип един папагал повтаря едно и също това което е научил! Колко бе зимата миналата година и колко сняг имаше в района? Изискванията са 4 мм грайфер за зимни условия! Не е упоменато дали да са зимни или летни! Големите производители на автогуми от няколко години произвеждат и все сезонни гуми като характеристиките вече им се доближават до зимните и летните едновременно. Обаче на гумаджиите това им намаля работата наполовина. И отделно зимата под 4 мм трябв пак да се сменят а пък българина кара гумата до последно.
   • +-
    +-
    5 -7
    14:27, 29 окт 2020
    Къде е това само 4 мм грайфер за зимни условия?
    Ще посочиш ли правната норма?
   • До
    До +-
    6 0
    19:05, 29 окт 2020
    Като искаш норматив ей ти на - чл. 139, ал. 1, т. 4 от Закон за движението по пътищата. Там си пише, че ППС трябва от 15 ноември до 1 март да бъдат с минимум 4мм грйфер на гумите подходящи за зимни условия.
  • 4
   Х
   Х
   13 -7
   13:39, 29 окт 2020
   Ква зима бе, аз ходя по къс ръкав още. И добре да речем че сложа зимни...и ко...края на януари пак ще падне снегът както всяка година, и аз трябва да си изтъркам зимните гуми докато стане найстина зима. Няма логика !!
   • Бъ
    бъзз
    7 -4
    17:24, 29 окт 2020
    Карай с летни тогава.
    Дано не пострада и някой друг, освен теб.
  • 5
   Бо
   бояджия
   10 -6
   13:41, 29 окт 2020
   страхотна мацка, но стоманените джанти на колата и са взели да ръждясват, ако си остави телефона ще и ги боядисам, имам черна боя 3 в 1, ще станат като нови
   • 12
    123
    1 -1
    08:08, 30 окт 2020
    Това е новинарката от кабеларката .Телефона и не е тайна потърси .Живее сама с детето си дерзай.
  • 6
   Всичко е алъш вериш да става и полицаите да имат причина за глоби. А дали патрулните и служебните им автомобили ще са със зимни гуми? Журналята да идат и премерят техните гуми 😜
   Все пак тука сме южна тракия а не Алпите или скандинавските държави.
   • Бъ
    бъзз
    7 -6
    14:41, 29 окт 2020
    Премери ги ти!
    Или не умееш?
    Или те мързи?
    Или те е страх?
  • 7
   Ка
   Каруцар от Република
   4 -1
   19:02, 29 окт 2020
   Писачът на материала тук - защо не ги попита, колко пари вземат за смяната на гумите???
  • 8
   И заптиетата и те
  • 9
   Ка
   КАЧАМАЧКО
   2 -2
   20:25, 29 окт 2020
   ПИСАЕХ по горе катаджиите се занимават с неща които пълнят бюджета и гуши4те на МУТРИТЕ в охранителния и криминален сектор на МВР пък вместо да разкриват престърления и да опазват общественият ред се занимават с несвойствени неща свързани с актове и глоби
  • 10
   Ка
   Кацаров
   4 -3
   20:31, 29 окт 2020
   ПРИ проверка от орган на КАТ винаги е едно и също до ВТРЪСВАНЕ ----Дайте си документите Застараховка Технически преглед и книжката Какво го интересува катаджията имам ли застраховка Книжка да спирачки да фарове да гуми да но ----застраховка ---- пълнят гушите на мутрягитеАБЕ ДЖАНДАРСКИ ИСТОРИИ

  Хороскоп за 26.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
  26 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
  26 ное 2020
  Последни новини