От х:

Днес в x:

4-годишните тръгват задължително на градина още от тази година?

Община Първомай се готви за прилагане на закона за предучилищното и училищното образование, който задължава 4-годишните да посещават детски градини. На редовната сесия на ОбС ще бъде разгледано проектопредложението на зам.-кмета Радослава Ставрева за въвеждане на задължително предучилищно образование на 4-годишните деца в детските градини на територията на община Първомай от тази учебна  2020/2021 година.

Детските градини в общината са седем, като основните сгради и филиалите им осигуряват прием в десет населени места: четири в града и девет в селата с. Дълбок извор, с. Бяла река, с. Караджалово, с. Винициа, Градина, с. Крушево, с. Искра, с. Воден и с. Езерово. В Буково детската градина е част от училището.

След проведена дискусия е установен висок процент на обхванати деца. Приблизително 98% от децата родени през 2016 г. посещават детски градини, за 1%  предстои това да се случи, а останалите не са в България.

Детските градини разполагат с достатъчен брой места и отговарят на изискванията, наличните свободни места са достатъчни, а педагогическият и непедагогическият персонал също е наличен, достатъчен и квалифициран.

Според Ставрева Община Първомай има условия за осигуряване на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца. Това е предпоставка за изграждане на навици и приобщаване на децата към образователния процес.

За голяма част от тези деца майчиният език не е български. Постъпването им от по-ранна възраст в предучилищна група ще допринесе за тяхната по-лека и ефективна адаптация, ще ги социализира, ще им помогне да научат български език.

Решението 4-годишните задължително да посещават детска градина ще бъде гласувано на днешната редовна сеисия.

 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини