От х:

Днес в x:

Смолянска област с четири пъти по-висока смъртност от коронавирус.Затварят дискотеките , ресторантите ще работят до полунощ

Изображение 1 от 2
    Смолянска област влиза в червената зона за коронавирус, обяви д-р Мими Кубатева на брифинг на Областния кризисен щаб. По думите й за четвърта седмица се констатира по-висок брой на заразените от предходната. В Смолянска област се отчита по-висока смъртност отколкото в страната или 11.6% при 2.8 за страната. По думите й, лечебните заведения се справят макар и на предела на силите си, но до момента няма върнат пациент с Ковид инфекция. 
    Болничният епидемиолог д-р Сергей Сиденко каза, че според наблюденията му  епидемията върви към върха на развитието, вирусът твърдо се е настанил в нашето общество и е навсякъде. Очакванията му са тази седмица в региона коронавирусът да стигне своя връх и в  следващите седмици ще започне спада му. 
     "Всичко зависи от нашите мерки и прилагането им.  Целта на тези мерки е не да спрем вируса, а да го забавим, за да може здравната система да поеме болните, които се нуждаят от хоспитализация и да им окажем своевременна и качествена помощ ", категоричен бе епидемиологът.
     
    Областният управител Недялко Славов обяви нови мерки, които влизат от утре - 28-ми октомври:
    Забранява се работата на дискотеки , нощни и питейни заведения. 
    Заведенията за обществено хранене са длъжни да осигурят метър и половина на облегалки на столовете на две съседни маси. На маса могат да сядат не повече от шест души Заведанията са длъжни да създадат   организация и контрол за недопускане на повече от един човек с маска, на площ от 2 .5 кв. м за да се избегне струпването на безсимптомни или болни. Ресторантите ще могат да работят до полунощ.
     
    Да се осигури  преминаване към   дистационна форма на работа на служители, и въвеждане на задължително носене на маски където не може да се осигури метър и половина дистанция.
     
    Пазарите и тържищата остават да работят при задължително спазване на  мерките, като  поставени маски и дистанция от метър и половина между сергии, маси. На тези места е задължително създаването на  еднопосочно предвижване на гражданите.
     
    Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия на закрито и открито. Затварят се пенсионерските клубове и тези на хора с увреждания. Забраняват се групови занимания в читалища и самодейни изяви. Спортни прояви се провеждат без публика
    Забраняват се плановите операции и планирания прием в лечебните заведения.
    В обществения транспорт трябва да се намали  гъстотата на  пътниците, чрез увеличаване на обществените автобуси, където е възможно. 
    Културните и развлекателни мероприятия ще  се провеждат до 30 % от капацитета на залата, при създаване на организация от метър и половина между зрителите, а лицата от публиката се задължават да носят защитна маска.
     
    Анелия Веселинова
     
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Браво Нидялк, браво Мелем, не стига че последните 5 години Смолян и областа са на първо място по миграция в страната, но я докарахте да е на първо място по смъртност в страната от вируса. Башибозук, калинки, пудели.
    • 2
      Бу
      Бургаския
      3 0
      22:19, 27 окт 2020
      Тъжно... Обичам Смолян и региона, но трябваше някой да загърби собствените си интереси и да помисли за всички (и местни и гости)...
      Какво значи, ресторантите да работят до 24.00 часа сега ?!
      Зависимости…
      В Италия работят до 18.00 ч. (само за сравнение).
      Ако сега се вземат мерки след 2-3 месеца, всички ще сме свободни и щастливи да бъдем отново в Смолян, Могилица, Триград, Пампорово, Чепеларе...
      Г-жо Кубатева ?
      Човек може да стане богат от едно човешко нещастие и обречен от притежанието му... (казват мъдреците).
      Пожелавам здраве, мъдрост и смелост на хората от които зависи нашето "утре" в Родопите !
    Последни новини