От х:

Днес в x:

Здравословни ползи и хранителни качества на тиквата

Есента е сезонът на тиквата и е време отново да поговорим за нейните невероятни вкусови и хранителни качества. Тиквата е един изключително полезен плод, който е не просто вкусен, а изпълнен с много полезни и здравословни елементи, като същевременно не съдържа много калории. Подходяща е за вашата диета и доставя на организма широка палитра хранителни вещества, от които организмът ви се нуждае в сезона на грипа и настинките.

Хранителна стойност на тиквата (за 1 чаша)
Калории: 49;
Мазнини: 0,17 г;
Натрий: 390 мг; 
Въглехидрати: 12 г;
Фибри: 2,7 г; 
Захари: 5 г;
Протеини: 1,8 г. 


Тиквата съдържа полезни въглехидрати

Въглехидратите в тиквата са полезни и здравословни. Те са подходящи за хора, страдащи от диабет и застрашените от това заболяване, тъй като при консумацията им нивата на кръвната захар и инсулина не се повишават рязко. Тиквата е с нисък гликемичен индекс, което я прави чудесна за хора с проблеми с метаболизма, инсулинова резистентност, диабет или просто такива, които се опитват да отслабнат.

Полезни мазнини

В тиквата има много малко мазнини, но те са полезни. Растителните мазнини в тиквата са здравословни и важни за нормалното делене на клетките. Допринасят в контрола на кръвната захар и намаляват риска от дегенеративни заболявания, лош холестерол и високо кръвно налягане. 


Протеини

Тиквата е богат източник на протеини. Това я прави засищаща и хранителна. Тя е неизменен помощник в диетите, като благодарение на протеините в състава си тя стимулира обмяната на веществата и дава енергия. 

Важни здравословни ползи


Намалява риска от различни заболявания

Редовната консумация на тиква може да спомогне за намаляване на риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, лош холестерол, метаболитни нарушения, заболявания на нервната система, дори и рак. Тези свойства тиквата дължи на витамин С, който е мощен антиоксидант, както и на витамините от група В в състава си. 

Намалява риска от проблеми със зрението

Благодарение на бета-каротина в тиквата, тя е изключително полезна за зрението. Витамин А в нея е силен антиоксидант, който е незаменим за очното здраве. Той подпомага забавянето на дегенеративните изменения в очите с напредване на възрастта, които са едни от водещите причини за слепота. 

Подкрепя здравето на кожата

Витамините A и C са много важни за кожата. Като антиоксиданти те забавят стареенето и допринасят за поддържането на кожата млада и без бръчки за по-дълго. Антиоксидантите в тиквата се борят със свободните радикали, причиняващи стареене, възпаление по кожата, дори злокачествени изменения. 

Може да намали риска от рак

Отново благодарение на антиоксидантите в състава си, тиквата е полезна и в превенцията на рак. Витамин А участва в регулирането на деленето на клетките, което е съществено за предпазване от образуване на злокачествени изменения в тях.

 

Източник: az-jenata

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини