От х:

Днес в x:

0 °C

Гърция е помолила страните от ЕС да не продават оръжие на Турция

Гърция се е обърнала с молба към страните от ЕС да не продават военно оборудване и материали на Турция, а също и да преустановят действието на митническия съюз с Анкара, предаде ТАСС, като се позовава на изявление на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, направено днес в Никозия след края на тристранна среща на високо равнище, в която участваха също кипърският президент Никос Анастасиадис и египетският президент Абдел Фатах ас Сиси.

Мицотакис, чието изявление бе излъчено от гръцката държавна телевизия, напомни, че Гърция е изпратила писма по този въпрос до външните министерства на Германия, Испания и Италия. Освен това Атина се е обърнала към еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей с молба за пълно преустановяване на действието на митническия съюз на ЕС и Турция.

По думите на Мицотакис гръцките власти "пред лицето на агресивна Турция молят европейските държави да не продават повече военно оборудване и материали на Турция, което впрочем предвижда съюзното законодателство от 2008 г. за продажбата на оръжия".

Мицотакис изтъкна също, че Гърция иска да се регистрират и многобройните нарушения на мерките, засягащи споразумението за митническия съюз между ЕС и Турция. "Не може трета страна - страна, която е кандидат за присъединяване към Евросъюза, да се освобождава от мита, да се ползва от изгодите на единния пазар и в същото време да застрашава източните граници на ЕС и да създава сътресения в цялото Средиземноморие", заяви гръцкият премиер.

Гърция, която се намира в източната част на ЕС, подчертава, че нейните граници се явяват едновременно и външни граници на ЕС, който е длъжен да ги защитава от нарушения от страна на Турция.

Мицотакис отбеляза, че "времето на провеждането на тристранната среща на високо равнище съвпада с допълнителните опасности", обусловени от "многочислените едностранни провокации" на Турция в Източното Средиземноморие, "които често се съпровождат от екстремистка и агресивна реторика".

Мицотакис посочи, че лидерите на Гърция, Кипър и Египет са изразили единодушно мнение, че такива действия нарушават международното право, включително "решения на Съвета за сигурност на ООН и на ЕС", поставят "под съмнение обвързващи международни договори и в същото време подкопават регионалната сигурност", създават "проблеми в Северноатлантическия алианс".

Дейността на турския сеизмографски кораб "Оруч Реис" в зона южно от остров Кастелоризо, която според Гърция е част от нейния континентален шелф, са основен повод за настоящата ескалация на напрежение между Атина и Анкара. Турция изтегли в средата на септември плавателния съд от спорните води в Източно Средиземно море, за да се даде шанс на дипломатическите усилия за решаване на противоречията. На 12 октомври обаче корабът бе изпратен отново в спорната зона.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
26 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
26 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
26 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
26 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
26 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
26 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
26 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
26 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
26 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
26 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
26 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
26 ное 2020
Последни новини