От х:

Днес в x:

Меркел сравни коронавирусните рестрикции с ограниченията на свободите в бившата ГДР

Германската канцлерка Ангела Меркел сподели днес, ден преди честването на 30-годишнината от обединението на страната, че ограниченията на свободите, които й се е наложило да въведе в началото на епидемията от новия коронавирус, й напомнят за живота в комунистическата ГДР, предаде Франс прес.

"Силно си спомнях за детството и младостта си по време на този период" на рестрикции, каза Меркел в интервю за медийната група РНД.

"През март трябваше драстично да ограничим свободите на хората. Наложи ми се да кажа на хората, че могат да се движат по улиците само до двама-трима души от едно домакинство, че не може да има никакви демонстрации, че децата вече не могат да посещават родителите си в старческите домове", каза тя.

"В следвоенна Германия досега нямаше случай училищата да стоят затворени толкова дълго", добави Меркел.

Макар и родена в Хамбург, на запад, тя е живяла от дете в комунистическата ГДР, на изток, до падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г.

Заради пандемията от новия коронавирус Германия ще чества по-скромно утре 30-годишнината от обединението си.
"Копнеех за свобода, докато живеех в ГДР. До падането на Стената никога не съм си мислела, че ще доживея да видя обединението на Германия", довери Меркел.

Когато това обединение най-после настъпи, "това беше прекрасно преживяване, което ме научи, че промяната може да е нещо хубаво и че е възможна промяна към по-добро", добави тя.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини