От х:

Днес в x:

13 °C

Икономиката на САЩ се е сринала с 31,4% през второто тримесечие, очаква силно възстановяване през третото

Икономиката на САЩ се е сринала с рекорден темп през пролетта, но се очаква да се възстанови със също рекорден растеж през тримесечието, което приключва днес. Това се посочва в данни на министерството на търговията, публикувани днес и цитирани от Асошиейтед прес.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 31,4 процента в периода април-юни. Оценката, публикувана преди месец, бе за спад от 31,7 процента.

Свиването на БВП през второто тримесечие е близо четири пъти по-голямо от предишния тримесечен антирекорд - минус 10 процента през първото тримесечие на 1958 година, когато президент е Дуайт Айзенхауер.

Според експерти икономиката обаче ще се възстанови с годишен темп от 30 процента през тримесечието юли-септември, след като бизнесът възобнови дейността си и милиони хора се върнаха на работа. Това ще надмине почти двойно предишния рекорден темп на растеж от 16,7 процента през първото тримесечие на 1950 година, когато в Белия дом е Хари Труман.

Очаква се данните за растежа през третото тримесечие да бъдат публикувани на 29 октомври - само пет дни преди президентските избори.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини