От х:

Днес в x:

Цинкът подкрепя имунитета и здравето

Есенциалните минерали, които са необходими на организма, са желязо, магнезий и цинк. Реално те са метали, ако погледнем Менделеевата таблица, но метали, необходими в микроскопични доза за случването на редица процеси в тялото, включително подобряване на имунната система. 

Когато става въпрос за цинк? Цинк приемаме естествено от растителните източници, водата и някои животински продукти. Цинкът участва при кръвосъсирването, участва в изграждането на протеини и ДНК, подпомага за заздравяването на рани и играе роля за поддържането на здрава имунна система. Участва във формирането и поддържането на костите, както и на кожата, косата и ноктите.
При неговия дефицит настъпват редица здравословни проблеми, като склонност към кожни заболяване, в това число акне, загуба на тегло, често боледуване.
Единственият начин да си набавим необходимия цинк е чрез храненето – организмът ни не го синтезира. Препоръчителният дневен прием възлиза на 11 мг при мъжете и 8 при жените.
В случай, че се съмнявате за недостиг на цинк, е добре да коментирате въпроса със своя личен лекар. Прекомерният прием на минерала не е добър вариант, тъй като може да навреди на усвояването на други основни елементи, например желязо, или да се стигне до състояния като цинкова токсичност. Признаци за такава могат да бъдат диарията и главоболието.
Балансираната диета по принцип е решение за набавянето на необходимия цинк на организма. Има обаче съставки в храната, които могат да попречат на ефективното усвояване на цинка, каквито са фитатите, според публикация в The Journal of Nutrition.

Те се съдържат в редица храни на зърнена основа, включително и ориз.
При някои методи на приготвяне на храната, готвене, дори само нагряване, накисване, ферментация, втасване, обаче може да се намали влиянието на фитатите, според друга публикация в The Medical Journal of Australia.
Дори на вегетариански режим на хранене организмът може да си набави необходимото количество цинк. 


Ето някои храни, с които можем да си осигуим цинк? 100 г тофу съдържат 2 мг цинк. Конопеното семе също е богато на минерала – в 100 г се намират 10 мг цинк. В същото количество тиквени семки се намира приблизително 8 мг. Има го и в чията, киноа, орехите, гъбите шитайке, лещата и обогатените на него зърнени продукти. 

Източник: http://puls.bg
Последни новини