От х:

Днес в x:

Армията единствена в историята никога не е изневерявала на своята държава и на своя народ, заяви Каракачанов

Армията е може би единствената институция в България, която в историята никога не е изневерявала на своята държава и на своя народ. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в словото си във Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ "Георги Бенковски" днес, след полагане на военна клетва от новоприетите първокурсници курсанти.

Каракачанов подчерта, че това е първи випуск във възстановеното ВВВУ, "след като една несправедливост отпреди 17 години бе поправена". Той изрази убеждението си, че с образованието, което ще получат във ВВВУ, бъдещите офицери ще бъдат лидери не само в армията, но и в българското общество. Трябва да се гордеете, че сте курсанти във ВВВУ - едно училище, което имаше славни традиции, което ще възвърне заслужената си слава, която му беше отнета несправедливо дълго време, отбеляза министърът на отбраната. Той поздрави и родителите на курсантите, че са възпитали децата си да търсят, по думите му, "не по-лесното поприще в живота", като изтъкна факта, че в България има много висши училища, а "са избрали тежка и достойна професия на защитник на страната".

В първите два випуска на възроденото ВВВУ са приети 41 курсанти - почти двойно в сравнение с миналата учебна година, сред тях са шест девойки. Те ще се обучават по седем специализации. Първокурсниците идват от 12 града - най-много са от Плевен - 12, следвани от Пловдив - 9, София, Ямбол. От Хасково и Враца има по едно момиче.

Студенти "бакалавър" - редовна и задочна форма, ще се обучават в четири специалности, а в задочна форма студенти "магистър" - също по четири специалности.

Професионалният сержантски колеж е приел кадети по две специалности.

Днес началникът на ВВВУ, бригаден генерал Юлиян Радойски, отличи петима преподаватели, които са оставили диря в историята на училището.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини