От х:

Днес в x:

13 °C

Швейцарците запазиха свободното движение с ЕС

Швейцарците решително отхвърлиха опит за прекратяване на споразумение с ЕС за свободното движение на хора, пише "Гардиън".

Най-голямата партия в швейцарския парламент, антиимигрантската Швейцарска народна партия (SVP), поиска допитване до народа. Тя се аргументира, че страната сама трябва да ограничава броя на чужденците, които пристигат, за да си търсят работа.

Инициативата обаче, която не е одобрявана от правителството, парламента, синдикатите, работодателските организации и всички други политически партии, защото ще поставя под риск цялостно отношенията на Швейцария с ЕС, е отхвърлена от 61,7% от швейцарците, сочат окончателните резултати.

Преди допитването социологически допитвания показваха, че около 63% от швейцарците не одобряват предложението.

От антиимигрантската партия обявиха, че са разочаровани от резултата, но ще продължат борбата за връщане на контрол над миграцията.

Чужденците представляват около ¼ от 8,6 милиона население на Швейцария. Прогнозите са населението да нарасне до 10 милиона през следващите 30 г. заради имиграцията.

Опоненти смятат, че отмяната на свободното движение на хора с ЕС ще доведе до отлив на квалифицирани работници и като цяло ще заплаши комплексната мрежа от повече от 120 двустранни споразумения между Брюксел и Швейцария, която не е член на Общността.

Освен че позволява на граждани на ЕС да работят в Швейцария, договорите включват споразумения, които са изключително важни за швейцарския бизнес в търговията, обмена на данни, земеделието, изследванията, сътрудничество между полицейските служби, гражданската авиация, транспорта, туризма, образованието и пенсиите.

Правителството обяви, че ако швейцарците отхвърлят свободното движение, още шест споразумения, които премахват пречките между Швейцария и ЕС в търговията, транспорта и други сфери, ще престанат да действат заради така наречената "клауза гилотина".

Гражданите на държавите от ЕС, също Норвегия и Лихтенщайн, представляват 68% от 2,1 милиона чужденци в Швейцария през 2019 г. Най-големите общности са от Италия, Германия и Португалия. Повече от 450 000 швейцарци живеят в ЕС.

На гласуването в неделя швейцарците подкрепиха въвеждане на платен отпуск по бащинство, което е голяма промяна в Швейцария. Богатата европейска държава, която не осигури право на глас на жените до 1971 г. и за първи път въведе 14 седмици платен отпуск по майчинство през 2005 г., сега ще даде възможност на бащите да вземат две седмици платен отпуск след раждане на детето им, който ще е 80% от дневното трудово възнаграждение с таван до 196 швейцарски франка (165 паунда) на ден.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
30 окт 2020

Случаен виц

Последни новини