От х:

Днес в x:

10 °C

ЕС не признава инагурацията и мандата на Лукашенко за легитимни

Съветът на Европа излезе със специална декларация след тайното встъпване в длъжност на Лукашенко с която потвърждава, че не признава резултатите от изборите в Беларус и заявява, че ще преразгледа отношенията с тази страна.

В документa, озаглавен "Беларус: Декларация на върховния представител от името на Европейския съюз относно т. нар. "инагурация" на Александър Лукашенко", се казва:

"ЕС отново заявява, че президентските избори в Беларус на 9 август не бяха нито свободни, нито честни. Европейският съюз не признава техните фалшифицирани резултати. На тази основа, така нареченото "встъпване в длъжност" на 23 септември 2020 г. и новият мандат, обявен от Александър Лукашенко, нямат никаква демократична легитимност.

Тази "инагурация" директно противоречи на волята на голяма част от белоруското население, изразено в многобройни, безпрецедентни и мирни протести след изборите, и служи само за задълбочаване на политическата криза в Беларус.

Позицията на Европейския съюз е ясна: белоруските граждани заслужават правото да бъдат представлявани от тези, които те свободно изберат чрез нови приобщаващи, прозрачни и достоверни избори.

Впечатлени сме и трогнати от смелостта на белоруския народ, който продължава да демонстрира мирно за демокрация и за своите основни права, въпреки жестоките репресии на беларуските власти. Ние сме солидарни с тях и напълно подкрепяме тяхното демократично право да избират своя президент чрез нови свободни и честни избори под надзора на ОССЕ / СДИПЧ.

В светлината на настоящата ситуация ЕС преразглежда отношенията си с Беларус."

САЩ, Украйна и Канада вече завиха, че не признават Лукашенко за президент на Беларус. Словакия беше първата от страните в ЕС, която заяви, че той не е легитимен. Представителят на германския кабинет министър Щефен Зайберт по-рано заяви, че Лукашенко не може да разчита на демократична легитимност.

Инагурацията на Александър Лукашенко се състоя в Двореца на независимостта в Минск на 23 септември. Церемонията не бе предавана по телевизионните канали, властите до последно криеха нейната дата.

Коментари в сайта (3)

 • 1
  За
  Запрян
  1 -1
  10:20, 24 сеп 2020
  Аз пък не признавам ЕС за легитимна организация. Това е съюз от джендъри, корумпирани бюрократи и античовеци.
  Лукашенко е единствения политик в света, който отказа на МВФ и Световната банка да играе цирка с Коронавируса, затова сега го атакуват.
 • 2
  Ре
  РЕЗУН РЕЗЕЦА
  0 0
  16:51, 24 сеп 2020
  Прасолан с парите на беларусите плащаше на евро прасетата, да се угояват и да си грухтят весело.
  Естествено че трябва да се смачка тоя мръсен, безсърдечен лукашенко!!!
  Той на прасешкото меню да посега!
  Гад мръсен!
  Не го признаваме!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • 3
  Ев
  ЕВРО/КОЛХОЗНА СВИНКЯ
  0 0
  16:55, 24 сеп 2020
  Тя европа голяма, ама и прасета много на хранилката ;) вместо жилища за беларусите, лукашенко да задели пари за нас и ще го признаеме :)

Хороскоп за 23.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
23 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
23 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
23 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
23 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
23 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
23 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
23 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
23 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
23 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
23 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
23 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
23 окт 2020
Последни новини