От х:

Днес в x:

10 °C

Най-голямата пирамида в света е скрита под един хълм

Изображение 1 от 3

  Когато става дума за велики пирамиди, името на Хеопсовата се спряха най-често. Не далеч от град Пуебла в Мексико обаче се намира скрит храм, който не само, че се е извисява над египетските пирамиди, но и разказва една доста интересна история за испанските конквистадори, пише iflscience.

  Голямата пирамида от Чолула, известна на местните като Tlachihualtepetl (изградена от човека планина) се извисява на 66 метра височина. Широчината й е 45- метра. Нейният обем е близо два пъти по-голям от този на Хеопсовата пирамида – най-голямата от трите прословути пирамиди в Гиза.

  Въпреки че археолозите все още не са сигурни кой точно е построил мистериозния комплекс в Мексико, те са единодушни, че е издигнат около 300 г. пр. н.е.

  Зария Горвет разказва пред BBC Future, че през октомври 1519 г. ацтекския град Чолула е бил плячкосан от испански нашественици. Инвазията е убила 10 процента от населението на селището. Голяма част от местността е била ограбена и изпепелена. Като признак на испанската доминация и идването на християнството, испанците издигат католическа църква на върха на най-големия хълм в града. Или поне те са си мислили, че това е било хълм.

  Всъщност, църквата е построена върху колосална пирамида. Нещо повече – данните показват, че това е най-големият монумент, издиган някога. Според легендите местните са покрили постройката с кал, когато са чули за идването на испанските нашественици.

  Истината обаче най-вероятно е по-различна. Строителите просто са използвали кирпичени тухли. Районите на Мексико са били пропити от влага. Съответно – подобни тухли са могли да запазват влагата в себе си и да не изсъхват с години. Малко по малко по тях са започнали да никнат тропически растения и скоро храмът е бил изоставен.

  Днес пирамидата остава – заровена от местния хълм. Така, както е била векове наред. А единствените й обитатели са множеството туристи, археолози и любопитни пътешественици, бродещи из дългите й тунели.

  Източник: obekti.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
  26 окт 2020
  Последни новини