От х:

Днес в x:

Ето защо дядовците са толкова важни, дори при слоновете

Учени разкриха тайните на мъжкото общество при слоновете и установиха, че възрастните предават опита и уменията си за оцеляване на младите, съобщиха Асошиейтед прес и BBC.

Известно е, че женските слонове живеят в семейни групи, водени от опитни слоници. Дълго се смяташе, че мъжките слонове са самци, те напускат стадата на майките си, когато навършат десет до двадесет години.

Проучване доказа, че слоновете в юношеска възраст не са антисоциални. По-младите слонове се присъединяват към по-възрастните и ги следват от място на място. Установява се също, че точно както при женските, и възрастните мъжки слонове играят важна роля в сложната структура на слонското общество.

За изследването, публикувано в сп."Сайънтифик рипортс", учените са анализирали снимки от 1264 наблюдения на групи мъжки африкански саванни слонове, придвижващи се към река Ботети през 2017 г. и 2018 г. Учените установили, че младите животни рядко се движат сами и че възрастните мъжки слонове обикновено водят групи животни на различна възраст.

"Зрелите мъжки слонове често заемат позиция начело на колоната, когато водят групата", казва Даяна Райс, директор на програмата за опазване на природата и изследване на поведението на животните в Хънтър колидж, която не е участвала в проучването.

"В човешкото общество дядовците са много ценени заради изключителния си принос - те помагат в отглеждането на децата и предават опит, натрупан с десетилетия", обяснява тя. "Сега научаваме, че това поведение е характерно и за други дълголетни бозайници, сред които са делфините, китовете, слоновете", казва експертката.

Това е първото подобно проучване на африкански саванни слонове. Учените знаят повече за стадата от женски слонове, казва Кони Алън, биолог от университета в Ексетър, съавтор на изследването. "Но и мъжките имат разнообразен социален живот и групите при тях се формират не само според роднинските връзки", допълва тя.

Когато няколко млади осиротели мъжки слона са преместени в парка Пиланесберг в Южна Африка в средата на 90-те години, младите животни са изключително агресивни и убиват 40 бели носорога. Поведението им обаче се променя и те се успокояват, след като шест по-възрастни мъжки слона се заселват в парка.

""По някакъв начин по-възрастните мъжки създават ред и напрежението е потушено", казва Карл Сафина, еколог в университета Стоуни Брук, който не е участвал в изследването. "Все още изследваме как мъжките слонове придобиват културното разбиране и познанието как да се държат, пред кого да отстъпят, къде се намират храна и вода".

"Бъдещите стратегии за опазване на слоновете трябва да вземат предвид менторската роля, която играят възрастните мъжки", казва Алън. "Мъжките слонове са по-загадъчни. Но се оказва, че не са чак такива отшелници", добавя тя. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини