От х:

Днес в x:

13 °C

82% от учителите искат присъствена учебна година

82% от учителите искат редовен учебен процес от 15 септември. Това показва анкета, организирана от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" по повод започването на учебната година.

13% подкрепят идеята за обучение в електронна среда (аналогично както при извънредното положение), а 6% са съгласни на хибридно обучение (редовни часове и обучение в електронна среда след тях).

55% от учителите са категорично против хибридния формат, включващ редовен учебен процес и обучение в електронна среда, а 36% биха се съгласили на такъв, но ще им е много трудно.

81% от учителите не приемат родителите да могат да избират дистанционно обучение при редовен учебен процес за своите деца, макар и да няма такава възможност в ЗПУО. Според други 15% пък родителите трябва да избират, защото така е демократично.

Запитани дали смятат, че организирането на редовен учебен процес от 15 септември носи риск за здравето на учители и ученици, 67% от учителите смятат, че има известен риск. 9% смятат, че рискът е голям и няма да започнат работа, докато 23% вярват, че училището е сигурна среда.

Относно варианта, в който да няма допълнителни плащания с цел осигуряване финансово дейностите за превенция и интервенция от коронавирус, 89% категорично не приемат тази хипотеза, а едва 9% са съгласни да дарят допълнителните си плащания за тази цел.

85% от учителите са готови да протестират със законови средства по повод някои родителски предложения учителите да работят редовно, а след това да преподават втори път материала в електронна среда. Само 12% от учителите са съгласни да работят над нормата, без заплащане, за да осигурят електронно обучение на своите ученици.

58% от учителите пък не са съгласни да има камера със звук в класната стая, за да могат учениците и родителите да ги виждат, за да се обучават в електронна среда в домашни условия, чрез виртуалната класна стая в учебния час. Други 41% са съгласни на този вариант.

От Синдикат "Образование" посочват, че са за организация на редовен учебен процес с повишени мерки за сигурност. Те допълват, че всяко училище вече работи по аварийни планове в случай на заразен ученик или служител.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Въ
  Възмутен!!!
  5 -3
  13:34, 25 авг 2020
  Как ги изкарахте тези 82 процента бе! Мен никой не ме е питал! И въпреки, че се работеше по 12 часа по време на електронното обучение и това никой не ми го е заплатил извънредно, сто пъти беше по-безопасно - и за учителите и за децата! Присъствено обучение искат едни дебили в шефски кресла, които не правят контакти! А едни послушковци на директорките на училища най-вероятно попълват анкети както им се нареди! Значи при реалната възможност да се обучават всички дистанционно, ще бъдем наврени в класните стаи - та да се заразят всички! Ей затова хората са на палатки и искат оставки! Щото ни управляват малоумни и неадекватни калинки!
 • 2
  Искам да знам какво се случва, когато в едно училище в един момент в 2-3 класа има болни от Ковид 19. Според официалните предвиждания - те минават дистанционно! Как става това? Първо - учителите, които са болни - те ли ще си преподават материала он-лайн. Значи от всяка друга болест може да си болен и да се лекуваш - ама от Ковид може да боледуваш, ама без да се лекуваш и ТРЯБВА И ДА РАБОТИШ! Ако действително си зле и не можеш да поемеш часове - кой ще замества! И сега няма учители за заместване и по тази причина директорките на училища масово не дават на учителите да отсъстват от работа и да боледуват! И друго - при това положени в което на учителите е забранено да боледуват какво се случва, когато хремав, подсмърчащ учител, че и кашлящ, с очевидно течащи очи мине през два три класа! А самите ученици които са непрекъснато в движение. Докато се установи, че има болен в един клас - на всички ученици от класа заразата отива в семейството - баби, дядовци, майки, бащи, които пък също не могат да отсъстват от работа, защото или бачкат по 10 -12 часа на частника и нямат право на болнични или не са членове на ГЕРБ и пак не е желателно да отсъстват по болест! И така уважаеми знаете ли, че риска да стигне заразата и до вашите меки кресла е изключително голям. Айде да вземете и да си наврете анкетите и плановете - знаете къде!
  • То
   то
   1 -1
   15:06, 25 авг 2020
   то досега учителите не са боледували.. болничните и заместниците за какво са??
   айде стига сте преекспонирали нещата и вземете да оправдаете заплатите дето ви ги издейства синдиката, че в голямата си част децата на България растат неграмотни
 • 3
  Де
  демокрация
  4 -1
  14:02, 25 авг 2020
  Споко, всичко е измислено. Като в училището на Лудата катерица - едни ще висят в работно време по цял ден на кафетата и ще взимат дистанционно часовете си по телефона. Пък други ще ги държат като роби - да вършат на всички некадърни калинки работата и да им се отблагодаряват с подигравки и още повече работа! Те това е демокрацията - кой както се уреди! Ковид ще има за всички от сърце!
 • 4
  Ня
  Няма страшно
  3 0
  14:33, 25 авг 2020
  Не се бойте,има едно училище в града,в което учителите са наквасени от сутринта, а учениците пушат трева на спирката до училището.Та тях короната не ги лови,а и да ги хване те са толкова прости(учителите) че няма и да разберат-корона ли е или махморлук .....в .с........
 • 5
  Ва
  Вас.Лев.
  2 0
  20:56, 25 авг 2020
  Знаем,знаем кое е училището

Още новини

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
24 окт 2020
Последни новини