От х:

Днес в x:

СЗО очаква пандемията да приключи през 2021 г.

Очакваме пандемията да продължи по-малко от две години, обяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейсус. Той отговаряше на въпроси по време на уебинар за приликите между сегашната пандемия и испанския грип от 1918 година

"В нашата ситуация разполагаме с повече технологии. При повече контакти, вирусът се разпространява по-бързо, но ние имаме технологията да го спрем. Имаме недостатъка на глобализацията и по-голямата свързаност, но имаме и предимството на технологията. Така че се надяваме тази пандемия да завърши за по-малко от две години ", каза той.

Вирусът започна да се разпространява активно през декември 2019 година в китайския град Ухан. Ако очакванията на СЗО се оправдаят, пандемията трябва да приключи до края на 2021 година.

Пандемията от испанския грип също продължи две години.

В същото време Гебрейсус коментира, че корупцията, свързана с медицинското предпазно облекло и оборудване, е равносилна на „убийство“. Той напомни, че злоупотребите с оборудване лишават от защита здравните работници, които лекуват пациенти с Covid-19.

"Ако здравните работници работят без лични предпазни средства, те рискуват живота си и това също рискува живота на хората, на които служат", каза Тедрос Гебрейсу.

"Това е престъпно и е убийство. И трябва да спре", каза той.

В събота Световната здравна организация препоръчва децата на 12 и повече години да носят маски при същите условия като възрастните, когато не могат да спазват дистанция от поне един метър и ако заразата е широко разпространена в дадена област.

Междувременно много държави от Западна Европа отбелязват началото на втората вълна. Германия потвърждава близо 2000 нови случая, а Франция над 4 500. Регионалните власти в Мадрид препоръчват на населението изолация в районите, които са най-засегнати от коронавируса. Общият брой на случаите в Испания за последното денощие са около 4000.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аз
    Аз
    3 -2
    13:57, 23 авг 2020
    То така беше наредено - минимум до пролетта'21, а оптимум до есента.
Последни новини