От х:

Днес в x:

22 °C

Художникът Рафаело преправил носа си в свой автопортрет

Изображение 1 от 2

  Ренесансовият художник Рафаело е преправил носа си в автопортрет от 1506, твърдят изследователи, които създали 3D реконструкция на черепа му.

  Учени от Университета в Рим реконструирали лицето на великия художник, позовавайки се на формата на черепа му, ексхумиран през 1833.

  Рафаело бил обявен за “божествен” от съвременниците си, защото винаги се стремял към съвършенство.

  “3D моделът разкрива, че очите и устата са негови, но е бил щадящ към себе си с носа”, казва професор Матиа Фалкони.

  “Знаем, че Рафаело винаги е рисувал себе си по-млад, а сега моделът ни позволява да го видим такъв, какъвто е изглеждал в действителност”.

  Рафаело умира през 1520 г. в Рим, на възраст 37 години, най-вероятно от пневмония и е погребан в Римския пантеон – автопортретът му е завършен 15 години преди смъртта му.

  Обикновено портретът се намира в Галерия Уфици във Флоренция, но в момента е част от изложба в Рим, посветена на 500-та годишнина от смъртта му.

  Картината се отличава с по-орлов нос, който Рафаело включил и в други автопортрети, но реконструкцията разкрива, че е внесъл “леки промени”.

  “Определено е направил носа си по-фин”, казва професор Фалкони.

  Реконструкцията показва как великият художник е изглеждал малко преди смъртта си, когато е носел брада, в сравнение с портрета, когата е бил на 22 и гладко обръснат.

  Резултатът от реконструкцията, обяснява Фалкони, бил лице, наподобяващо това от гравюра на Маркантонио Раймонди -един от учениците на Рафаело.

  “Когато приключихме си казах: “Виждал съм това лице и преди”, обяснява Фалкони.

  Още една прилика се открива и с “Портрет на мъж”, нарисуван между 1512 и 1515 от Себастиано дел Пьомбо – съвременник и съперник на Рафаело.

  От векове се спекулира, че костите, ексхумирани през 1833, може да не са на Рафаело, защото един от неговите ученици е погребан близо до него, малко по-късно.

  Фалкони вярва, че има 85% шанс черепът да е на Рафаело, заради прилики с лицето на художника, нарисувано от него самия и съвременници.

  Ученият се надява, гробницата да бъде отворена отново някой ден, за да бъдат извършени анализи на черепа.

  Това би разплело няколко мистерии, включително причината за смъртта му.

  Проектът за повторно ексхумиране на тялото му тази година бе стопиран, заради пандемията от коронавирус.

  Въпреки преждевременната си смърт, Рафаело е автор на множество творби, голяма част от които се намират във Ватикана, чиито музеи включват няколко зали с негови фрески.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
  25 сеп 2020
  Последни новини