От х:

Днес в x:

В центъра "затуптя" сърце за капачки

Още една инициатива за събиране на пластмасови капачки стартира в Първомай. С подкрепата на фирма за бързи кредити на алеята между големия магазин и читалището е поставен контейнер под формата на сърце, в който ще бъдат събирани пластмасови капачки.

Само преди няколко дни Центърът за обществена подкрепа обяви състезание за деца за най-много събрани капачки.

Безспорна е ползата от подобни акции: по този начин се набират средства и вече са закупени и подменени десетки кувьози; реализират се и други благотворителни инициативи, така се оползотворява частица от изхвърления отпадък и той не попада в природата, малки и големи се учат на съпричастност и дарителство.

Погледнато прагматично това е най-лесната форма на спонсориране. Остава отново въпросът какво правим с останалата част от този отпадък – всяка капачка върви с кутия или бутилка. Къде отиват бутилките? Научихме ли се да ги изхвърляме там, където ще бъдат рециклирани?Самият организатор на „Капачки за бъдеще“ Лазар Радков обяснява, че капачките са компактни и тежат повече от някои бутилки и това ги прави по-удобни за събиране.

В същото време започва да набира скорост инициативата да се научим да събираме и бутилките – смачкани, за да заемат по-малко място и изхвърлени на подходящото място. Защото ако започнем да събираме бутилките с капачките, това означава поне два пъти повече рециклирана пластмаса.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини