От х:

Днес в x:

Мъск: Изкуственият интелект може да дестабилизира целия свят

Ръководителят на Tesla и SpaceX, американският бизнесмен и милиардер Илън Мъск, счита, че изкуственият интелект е опасна за човечеството технология, способна да дестабилизира ситуацията по целия свят, пише Business Insider.

"Много интелигентни хора - заради арогантността си - не признават възможността изкуствения интелект някога да ги надмине", казва Мъск.

Това не е първият път, когато Мъск говори за опасността от изкуствен интелект за човечеството. През 2016 г. той предупреди, че "човек може да стане домашен любимец за машините, които са взели властта". И оттогава редовно призовава за регулиране на технологията за изкуствен интелект..

По-рано той стана съосновател на организацията с нестопанска цел OpenAI, с която се раздели, когато стана ясно, че "истинските й принципи се различават от декларираните и никой не знае над какво всъщност работи един от най-силните екипи за изкуствен интелект в света".

Въпреки това, от всички разработчици на изкуствения интелект, най-голямата грижа на Мъск е Deep Mind - подразделение на Google.

"Самата същност на всички изкуствени интелекти, които създават, е да побеждават хората във всички игри", заяви ръководителят на Tesla пред The New York Times. "Искам да кажа, това е основният сюжет на Военните игри".

В този филм за студената война тийнейджър хакер се свързва с управляван от изкуствен интелект правителствен суперкомпютър, който се учи от симулатори на война. По време на играта изкуственият интелект убеждава властите, че ядрена атака от страна на СССР е неизбежна.

Сравнявайки алгоритмите на Deep Mind с War Games, Мъск твърди, че в следващите пет години изкуственият интелект ще надмине хората по интелигентност, и най-вероятно дори няма да забележим това, предава "Фокус".

"Това не означава, че след пет години всичко ще отиде по дяволите", обясни той. "Само че ситуацията ще стане нестабилна и странна".

Източник: bgOnAir

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини