От х:

Днес в x:

Протестиращи се събраха пред Народното събрание

От днес антиправителствените протести минават в нова фаза, започва и националната стачка.  Протестиращи се събраха тази сутрин пред Народното събрание. Вече втори час недоволни от управлението граждани искат оставките на кабинета и на главния прокурор. Малко преди 9 часа движението по булевард „Цар Освободител” беше блокирано. Междувременно в парламента започнаха дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към Министерския съвет.

През уикедна от така нареченото „Отровно трио” призоваха днес в 7 часа недоволстващи да се съберат пред Народното събрание и да го блокират. Причината да изберат днешния ден са дебатите по вота на недоверие.

Очаква се днес да бъдат блокирани и голяма част от съдебните палати и други важни сгради в страната, както и ключови жп гари и пътища. От СДВР призовават гражданите да притестират мирно.

Пред Народното събрание има засилено полицейско присъствие. Към момента ситуацията е спокойна. Част от униформените са с жълти жилетки с надпис „Антиконфликт”.

От „Отровното трио”, които организиран новата фаза на протестите, призоваха за гражданско неподчинение в цялата страна, като се цели блокиране на държавни и общински институции, в това число и всички съдебни палати, автогари и жп гари в страната.

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на правителството, на главния прокурор и предсрочни парламентарни избори. 

„Искаме справедливост и реформа, която от много време се забавя. Искаме промяна в статута на главния прокурор. Той не трябва да има толкова власт и трябва да е по-независим. Алтернатива има, има достатъчно партии в България”, каза един от протестиращите.

„Трябва да има оставка и промяна в цялата държава. В момента не виждам алтернатива, трябва цялостна подмяна на всичко”, коментира друг от демонстрантите.

Източник: nova

Коментари в сайта

Последни новини