От х:

Днес в x:

Маратонските преговори между евролидерите за икономическото възстановяване на ЕС продължават и днес

Срещата на върха в Брюксел, посветена на плана за икономическо възстановяване на Европейския съюз след коронавуируса, бе временно прекъсната след нощ на тежки преговори. Тя ще бъде подновена днес в 16 часа местно време (17 часа българско), съобщи рано тази сутрин в "Туитър" говорителят на Европейския съвет Баренд Лейтс, цитиран от Франс прес.

Срещата на 27-те лидери на ЕС, посветена на обсъждането на безпрецедентен бюджет в размер на 1,85 трилиона евро, започна в петък и трябваше да приключи в събота. Но дълбоките идеологически различия принудиха лидерите да продължат преговорите чак до тази сутрин.

Преговорите изправиха едни срещу други богатите северни страни - Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция и Финландия - срещу южните държави, засегнати тежко от пандемията и подкрепени от Германия и Франция.
На вчерашната вечеря в Брюксел председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази надежда, че ще бъде постигнато споразумение и че заглавията в медиите днес ще бъдат за това как "ЕС е изпълнил мисията невъзможна".

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви днес, че преговорите са били трудни, но изрази удовлетворение от техния напредък, предаде Ройтерс.

"Тежките преговори тъкмо приключиха и можем да сме много доволни от днешния резултат. Ще продължим следобед", каза той в "Туитър".

За напредък говори и нидерландският премиер Марк Рюте. "На моменти нещата не изглеждаха добре снощи, но имам чувството, че като цяло постигаме напредък", каза той пред репортери в Брюксел.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини