От х:

Днес в x:

3 °C

Държавата дава на фирмите минимална заплата и осигуровки за наемане на безработни

Нова финансираща мярка за осигуряване на наемане на безработни.

Само онлайн обаче ще се подават заявленията по подпомагащата финансова мярка на Министерството на труда и социалната политика „Заетост за теб“. Бюджетът по нея е 160 млн. лв., от които 50 млн. лв. са за компании от сферата на туризма. Финансирането е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

По тази мярка работодателите могат да наемат безработни с регистрация в бюро по труда за период от 3 месеца. А за това време те ще получат от държавата средства за възнагражденията им в размер на минималната заплата, както и дължимите осигуровки.

Бюджетът на проекта предвижда и подпомагане на работодатели, които попадат в останалите допустими сектори, като средствата са разпределени на квотен принцип по общини и окрупнени по области спрямо равнището на безработица, броя на новорегистрираните безработни след 13-ти март, тази година. Взима се под внимание и броя на работодателите в съответната община.

Според последните данни на Агенция по заетостта за безработицата в Хасковско област, в община Хасково към 31 май регистрираните безработни лица са 3977, което представлява 8,2 %. За сравнение без работа през април са били 4311 души или 8,9 %. Так за последния месец се отчита спад от 0,7 %, като наетите в сезонни дейности са една от възможните причини за намалението на безработицата в община Хасково.

В Проекта „Заетост за теб“ могат да участват работодатели, регистрирани по Търговския закон и Закона за кооперациите, вкл.и общински предприятия, работодатели, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и регистрирани по Закона за народните читалища, уточни шефът на Дирекция „Бюро по труда“ в Хасково Тянко Кондов.

От БТ обръщат внимание, че има и ограничение за броя на лицата, които могат да бъдат наети. Максималният брой на заявени работни места, за които може да кандидатства един работодател, зависи от списъчния състав на персонала за 2019 г. за месеца, съответстващ на месеца на подаването на заявката.

При персонал от 10 души, помощта може да бъде заявена за наемане на до 2 лица по мярката. Във фирми, които имат щат до 50 души, се допуска да бъдат наети до 10 лица, за тези с работни места до 250 души, се допускат до 30 лица. Компаниите с над 251 души персонал могат да се възползват да наемат по програмата „Заетост за мен“ до 60 лица.

За работодатели от сферите на хотелиерството и ресторантьорството, и за тези, свързани с туристическите и туроператорските дейности, важи различен квотен принцип за максималния брой на заявените работни места. До 10 души списъчен състав се допуска кандидатстване за финансиране на до две работни места, до 50 души-до 10 лица, за състав до 250 души се допуска наемане до 50 лица, за персонал по списък до 251 души, сега по програмата може да се кандидатства за получаването на минимална заплата и осигуровки от държавата за наемане на до 100 лица.

Има ли обаче възможност за спекулации от страна на работодателите, които имат намерение да използват механизма „Заетост за теб“, за да върнат на работа съкратен свой служител през периода на извънредното положение, като по-изгодна мярка, вместо да се възползват от мярката 60/40, по която те покриват по-голямата част от заплатата и осигуровките на работниците си?

„Целта на проект “Заетост за теб” е да се предостави подкрепа за реинтеграция в заетост на безработните лица, останали без работа вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавирусa COVID-19.

В отговор на предизвикателствата, свързани с наблюдавания бърз темп на растяща безработица в страната, проектът цели да окаже навременна подкрепа на работодатели за наемане на безработни лица чрез осигуряване на субсидия за заетост. Допустима целева група по проекта са безработни лица, които не са били в трудови правоотношения с работодателя или свързани с него предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия в период, не по-малък от 1 месец от подаване на Заявката на работодателя.“, казва по този въпрос шефът на Бюрото по труда в Хасково Тянко Кондов.

Работодателят има право да кандидатства и в случай на одобрение да се възползва от всички проекти, предвидени за подпомагане или компенсиране за запазване на заетостта.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Робовладелците наемат шивачки
  А Боци Тулупа трупа в шкафчето пачки
  .....
  Ха кажете кое има по сметка - да си шивачка или ****** ************ патка :))
 • 2
  По
  поредната тъпотия
  18 0
  15:05, 8 юли 2020
  Значи работодателите съкратиха обучени и кадърни хора, които сега по тази измислена мярка не могат да наемат отново. Егати тъпотията. Дайте да наемаме некадърници и ******и, а готовите обучени кадри да хвърлим на пътя. Пфууууу тъпа държава
 • 3
  Ра
  Работливко
  5 -1
  17:49, 8 юли 2020
  Мини минимална заплата.Т.е. до края на месеца си броиш жълтите стотинки.
 • 4
  Do
  Do 2ри
  2 -1
  23:22, 8 юли 2020
  Да и после работодателите се тюфкат защо нямало ценни кадри. Еми наемете си инжинерите от Гвардията и Вулкан 🤣🤣😂
 • 5
  Ро
  Робовладелец
  0 -3
  00:15, 9 юли 2020
  А на теб дръжката в г.за !

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини