От х:

Днес в x:

За Ботевци без маска

Приключи една, меко казано, необикновена учебна година. Ученици и родители, учители и общественост коментираха, критикуваха, ръкопляскаха. Настроенията се сменяха заедно с дните в календара. Трайно оставаше само усещането за едно невидимо зло, което се разпореждаше се с живота на всеки един от нас, налагаше нови правила и безмилостно, ден след ден, подлагаше на тест психиката и креативността на участниците в учебния процес.

Стрес-тестът за ЕГ „Христо Ботев“ премина без сътресения, без суматоха . Нещо повече- учителите и ръководството на Гимназията решиха да атакуват Covid 19 с философията на страната, в която вирусът се зароди и превърнаха кризата във възможност. Учениците от своя страна изградиха реалния образ на този шанс: първите две Национални дипломи, 14 пълни шестици на матурата по Български език и литература, Немски, Английски език и История, най-висок общ успех от двете задължителни матури през последните няколко години (5,08), 44 Немски езикови дипломи, стипендия на Немската служба за академичен обмен, две стипендии JES, две номинации на Немската служба за педагогически обмен, 13 класирани на национални олимпиади като броят на учениците с участие в олимпиади, състезания и конкурси на национално ниво надхвърля 80.

Десетките окриляващи награди дават усещането за нормалност въпреки пандемията. Естествено е в една езикова гимназия да доминират призовите места и наградите в областта на хуманитарните науки, в никакъв случай обаче не е изненада пробивът на Ботевци на Националната олимпиада по Химия и ООС. Надпреварата по астрономия, математика, природни науки, информационни технологии отдавна радва с национални постижения. На стълбичката за награждаване щеше да е още по-оживено, ако не бяха отпаднали ред значими проекти, конкурси и олимпиади.

Безпристрастната статистика категорично нарежда ЕГ „Христо Ботев“ до училищата в страната, станали символ на качествено образование. Възпитаници на Гимназията гордо превземат престижни университети в чужбина, успяват в конкуренцията за най-желаните специалности у нас. Отстрани мнозина ще отбележат, че лесно се работи с такива деца, но в действителност цената на успехите е висока. Вярно е обаче, че дори и в трудни времена лесно се работи , когато имаш подкрепата на директора, пренастроил работа на училището в онлайн-режим без паника и само в рамките на 48 часа.

Учебната година, белязана от корона-вируса, приключи. Започва надеждата за реално обучение през следващата.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини