От х:

Днес в x:

20 °C

За Ботевци без маска

Приключи една, меко казано, необикновена учебна година. Ученици и родители, учители и общественост коментираха, критикуваха, ръкопляскаха. Настроенията се сменяха заедно с дните в календара. Трайно оставаше само усещането за едно невидимо зло, което се разпореждаше се с живота на всеки един от нас, налагаше нови правила и безмилостно, ден след ден, подлагаше на тест психиката и креативността на участниците в учебния процес.

Стрес-тестът за ЕГ „Христо Ботев“ премина без сътресения, без суматоха . Нещо повече- учителите и ръководството на Гимназията решиха да атакуват Covid 19 с философията на страната, в която вирусът се зароди и превърнаха кризата във възможност. Учениците от своя страна изградиха реалния образ на този шанс: първите две Национални дипломи, 14 пълни шестици на матурата по Български език и литература, Немски, Английски език и История, най-висок общ успех от двете задължителни матури през последните няколко години (5,08), 44 Немски езикови дипломи, стипендия на Немската служба за академичен обмен, две стипендии JES, две номинации на Немската служба за педагогически обмен, 13 класирани на национални олимпиади като броят на учениците с участие в олимпиади, състезания и конкурси на национално ниво надхвърля 80.

Десетките окриляващи награди дават усещането за нормалност въпреки пандемията. Естествено е в една езикова гимназия да доминират призовите места и наградите в областта на хуманитарните науки, в никакъв случай обаче не е изненада пробивът на Ботевци на Националната олимпиада по Химия и ООС. Надпреварата по астрономия, математика, природни науки, информационни технологии отдавна радва с национални постижения. На стълбичката за награждаване щеше да е още по-оживено, ако не бяха отпаднали ред значими проекти, конкурси и олимпиади.

Безпристрастната статистика категорично нарежда ЕГ „Христо Ботев“ до училищата в страната, станали символ на качествено образование. Възпитаници на Гимназията гордо превземат престижни университети в чужбина, успяват в конкуренцията за най-желаните специалности у нас. Отстрани мнозина ще отбележат, че лесно се работи с такива деца, но в действителност цената на успехите е висока. Вярно е обаче, че дори и в трудни времена лесно се работи , когато имаш подкрепата на директора, пренастроил работа на училището в онлайн-режим без паника и само в рамките на 48 часа.

Учебната година, белязана от корона-вируса, приключи. Започва надеждата за реално обучение през следващата.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини