От х:

Днес в x:

19 °C

Красивата гледка на частично слънчево затъмнение заснеха в Планетриума „Джордано Бруно“

  Начинаещи и запалени любители на астрономията наблюдаваха тази сутрин между 8 и 9 ч. от Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ пръстеновидното частично слънчево затъмнение под ръководството на директора на планетариума Димитър Кокотанеков.

  При пръстеновидните слънчеви затъмнения Луната е близо до апогея на орбитата си, т.е. тя е на-далече от Земята. Затова изглежда по-малка и по време на пълната фаза на закриване не може изцяло да покрие Слънцето, чийто диск остава в периферията си да свети около нея.

  От нашата гледна е наблюдавана около десет процентна фаза на затъмнението. В по-голяма фаза пръстеновидното слънчево затъмнение се вижда от Индия.

  „Всичко се изпълни, както го бяхме планирали. Най-важното е, че младите хора, които се интересуват от астрономия, успяха да извършат наблюдение и да заснемат кадри, които сами ще обработят. Това беше и целта ни-младите да свикнат за регистрират подобни явления“, посочи Димитър Кокотанеков. 

  Най-впечатляващите гледки са видени и заснети в 8.35 ч. днес. А след обработката им, заснетите кадри край Димитровград ще попълнят архивите на Планетариума „Джордано Бруно“, който е на-старият в България и на Балканите. В аналите му вече има цялостен каталог на всички видове затъмнения, включително и на две пълни.

  Димитър Кокотанеков се е наследил на уникалните гледки при пълно слънчево затъмнение през 1999 г., когато то можеше да се наблюдава и от България, а вторият път през 2006 г., като част от състава за наблюдение, организиран от БАН, в Сиде,­ Турция.

  За разлика от пръстеновидното слънчево затъмнение, пълното се наблюдава, когато Луната е близо до Земята. Тогава то е изцяло закрито от Луната, като видима остава само короната му.

  Следващото  частично слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава в цялата си фаза от България  е през 2030 г.  То ще може да бъде видяно в пълна фаза от Свиленград, Ахтопол, най-вече от Истанбул.

  Според прогнозите следващото пълно слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от България  ще е през 2080 година.

  Педи това обаче, през 2026 година, пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от Испания. „Заслужава се да се планира пътуване до там“, казва Димитър Кокотанеков.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Ба
   бат Христо
   5 -4
   11:13, 21 юни 2020
   Явно когато я няма Кукутанекова и работата на клуба върви.
  • 2
   Ба
   Бат Ицо
   2 -2
   12:04, 21 юни 2020
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
   Ба
   бат Ицо фотографа
   3 -10
   14:58, 21 юни 2020
   Планетариум ми звучи нещо като крематориум. Виж коментара
   • Да
    Да също като
    1 0
    20:33, 23 юни 2020
    бат Ицо фотографа ми звучи, като куха лейка ама пробита.

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  22 сеп 2020
  Последни новини