От х:

Днес в x:

Красивата гледка на частично слънчево затъмнение заснеха в Планетриума „Джордано Бруно“

    Начинаещи и запалени любители на астрономията наблюдаваха тази сутрин между 8 и 9 ч. от Национална астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ пръстеновидното частично слънчево затъмнение под ръководството на директора на планетариума Димитър Кокотанеков.

    При пръстеновидните слънчеви затъмнения Луната е близо до апогея на орбитата си, т.е. тя е на-далече от Земята. Затова изглежда по-малка и по време на пълната фаза на закриване не може изцяло да покрие Слънцето, чийто диск остава в периферията си да свети около нея.

    От нашата гледна е наблюдавана около десет процентна фаза на затъмнението. В по-голяма фаза пръстеновидното слънчево затъмнение се вижда от Индия.

    „Всичко се изпълни, както го бяхме планирали. Най-важното е, че младите хора, които се интересуват от астрономия, успяха да извършат наблюдение и да заснемат кадри, които сами ще обработят. Това беше и целта ни-младите да свикнат за регистрират подобни явления“, посочи Димитър Кокотанеков. 

    Най-впечатляващите гледки са видени и заснети в 8.35 ч. днес. А след обработката им, заснетите кадри край Димитровград ще попълнят архивите на Планетариума „Джордано Бруно“, който е на-старият в България и на Балканите. В аналите му вече има цялостен каталог на всички видове затъмнения, включително и на две пълни.

    Димитър Кокотанеков се е наследил на уникалните гледки при пълно слънчево затъмнение през 1999 г., когато то можеше да се наблюдава и от България, а вторият път през 2006 г., като част от състава за наблюдение, организиран от БАН, в Сиде,­ Турция.

    За разлика от пръстеновидното слънчево затъмнение, пълното се наблюдава, когато Луната е близо до Земята. Тогава то е изцяло закрито от Луната, като видима остава само короната му.

    Следващото  частично слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава в цялата си фаза от България  е през 2030 г.  То ще може да бъде видяно в пълна фаза от Свиленград, Ахтопол, най-вече от Истанбул.

    Според прогнозите следващото пълно слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава от България  ще е през 2080 година.

    Педи това обаче, през 2026 година, пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от Испания. „Заслужава се да се планира пътуване до там“, казва Димитър Кокотанеков.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ба
      бат Христо
      5 -4
      11:13, 21 юни 2020
      Явно когато я няма Кукутанекова и работата на клуба върви.
    • 2
      Ба
      Бат Ицо
      2 -2
      12:04, 21 юни 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Ба
      бат Ицо фотографа
      3 -10
      14:58, 21 юни 2020
      Планетариум ми звучи нещо като крематориум. Виж коментара
      • Да
        Да също като
        1 0
        20:33, 23 юни 2020
        бат Ицо фотографа ми звучи, като куха лейка ама пробита.
    Последни новини