От х:

Днес в x:

МОН внесе предложения за промени в закона - за четиригодишните, за училищните настоятелства и за електронното обучение

Внесохме днес в Министерския съвет предложение за решение до Народното събрание за проект за промени в Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, които са свързани с въвеждането на задължителна подготовка на децата на четири години, за контрол на училищните настоятелства и за недопускането на загуба на земеделски земи при преобразуването и закриването на училища, както и за обучението в електронна среда. Това съобщи на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той обясни, че задължителният обхват на децата на четири години е свързан с възрастта, която е най-важна за когнитивното, социално-емоционалното и за езиковото развитие на децата. Особено важно е образованието на четиригодишните деца, за които говоримият език в семейството им не е българският. Нашите анализи показват, че децата, които са били обхванати от предучилищна възраст и са от семейства, в които липсва отношение към образованието, много по-често достигат до гимназиално образование и до придобиване на професионална квалификация, коментира министър Вълчев. Той каза, че се предвижда възстановяването на такси за тези семейства и родители, които получават помощи по Закона за семейните помощи за деца.

Предлагаме предучилищната подготовка на четиригодишните деца да е само в детските градини, а не в училищата, информира образователният министър. Затова от МОН предлагат тригодишна програма за надграждане, пристрояване и реконструкция на детски градини и училища на стойност 210 милиона лева. По този начин със 100 милиона лева от тези средства ще може поне 15 нови училища да бъдат построени, а близо 20 училища да бъдат надградени. Това няма да реши проблема с двусменния режим в училищата, основно в големите градове, но около 50 детски градини ще се изградят по програмата, а 50 детски градини ще се надградят, каза министър Вълчев.

Той информира, че за последните 30 години бяха създадени настоятелства към училищата и бяха възстановени земеделски земи, дарени на училищата, в много големи размери, но при закриването на училищата една част от тези земи са "отишли при общинските поземлени фондове, а не в приемащите училища". С промените в ЗПУО това ще бъде коригирано, обясни министър Красимир Вълчев и добави, че ще има и контрол върху училищните настоятелства.

Промените предвиждат също при извънредни обстоятелства и невъзможност за присъствен учебен процес - каквито са "дървените" и грипните ваканции, веднага да се преминава към обучение в електронна среда, от разстояние, съобщи министър Вълчев. Той уточни, че годишно учениците губят средно по 10 процента от учебното време заради отсъствия, или това са между три и четири седмици, без са се включват празниците. Когато на ученик се налага да отсъства - например, заради счупен крак, той ще може да учи от вкъщи чрез виртуална класна стая, докато учителят преподава в реалната класна стая, обясни образователният министър. Той добави, че ще бъде разрешено до 20 процента от учебните часове, от учебния план, след четвърти клас, да са в електронна среда, от разстояние. Това ще е само при училища, които са с одобрен проект за иновации, може да се приложи при училища, в които се учи на две смени. При училищата с концентрация на деца от уязвими групи тази "опция" не трябва да се използва и не трябва да се одобрява, защото тези ученици трябва да са в класната стая, заяви министър Вълчев.

Той съобщи, че МОН цели до 2027-2028 г. да имаме по всички учебни програми безплатно, визуализирано образователно съдържание. Учителите са близо 90 000 и ще им плащаме да разработват такива електронни уроци по проекта "Образование за утрешния ден", каза министър Вълчев. Той съобщи, че всеки ученик ще има свой акаунт от МОН - от първи клас, до завършването на висше образование. Тези профили ще позволяват да се прави анализ на ученето и на резултатите на учениците, като ще се използват първите елементи на изкуствения интелект. Това е бъдещето на електронното образование и затова в следващите години ще има много повече средства за електронизацията на училищата, коментира министър Красимир Вълчев.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истината
    4 0
    23:14, 15 юни 2020
    Закривай! За нищо не става образованието! Пълна п*рнография!
Последни новини