От х:

Днес в x:

17 °C

Covid отпадъци: повече маски, отколкото медузи

Природозащитници предупредиха, че пандемията от коронавирус може да предизвика ръст в замърсяването на океаните, в които пластмасови отпадъци вече заплашват водните обитатели - след като намериха маски за еднократна употреба и латексови ръкавици по морското дъно.
Френската организация с нестопанска цел Mer Propre, чиито дейности включват редовно събиране на отпадъци по крайбрежието на Лазурния бряг, предупреди за опасността още в края на миналия месец.

Водолазите открили така наречените „Covid отпадъци“ - десетки ръкавици, маски и бутилки от дезинфектанти за ръце из водите на Средиземно море, примесени с обичайните чаши за еднократна употреба и алуминиеви кутии.
Намерените количества маски и ръкавици не били големи. Но еколозите се тревожат, че откритието загатва за нов вид замърсяване, което ще стане повсеместно, след като милиони по света използват пластмасови артикули за еднократна употреба в борбата с коронавируса.

Само във Франция властите са поръчали два милиарда маски за еднократна употреба. Знаейки това, рискуваме скоро в Средиземно море да има повече маски, отколкото медузи, опасяват се природозащитниците.
Групата се надява изображенията да подтикнат хората да използват маски за многократна употреба и да заменят латексовите ръкавици с по-често миене на ръцете. При наличието на толкова много алтернативи, пластмасата не е решение в битката с коронавируса.

В годините преди пандемията, природозащитници предупреждаваха за увеличаващото се замърсяване с пластмасови отпадъци в океаните. Близо 13 милиона тона пластмаса попадат в океаните всяка година, според изчисления ООН от 2018 г. Само в Средиземно море попадат 570 000 тона пластмаса - количество, което Световният фонд за природата определи като равняващо се на изхвърлянето на 33 800 пластмасови бутилки на минута в морето.
Очаква се цифрата да нарасне значително, докато страните по света се борят с пандемията от коронавирус. Маските често съдържат пластмаси като полипропилен.

Като се има предвид, че разграждането им ще отнеме 450 години, маските са екологична бомба със закъснител.
По-рано тази година базираната в Хонг Конг организация OceansAsia изрази подобни опасения, след като в рамките на проучване, проведено на необитаемите острови Соко, бяха открити десетки маски за еднократна употреба.

Учените се опасяват, че китовете и делфините в региона може да започнат да бъркат маските с храна и смятат, че е само въпрос на време такива да бъдат открити в телата им при аутопсия.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини