От х:

Днес в x:

10 °C

Идва ли коронавируса в Кърджали с пристигането на изселниците?

Идва ли коронавируса в Кърджали с пристигането на изселниците . Този въпрос си задават мнозина, след като само за ден в областта дойдоха над 700 нашенци с двойно гражданство. От 600 души,поставени под задължителна карантина,броят на хората под наблюдение за едно денонощие се увеличи на 1400. За периода  01.-04.06.2020 г. здравните власти в Кърджали са регистрирали под карантина 784 български граждани ,дошли от Р Турция.Само 43 са тези,пристигнали от Западна Европа ,през летище София.Както Кърджали бг вести писа, това стана след като турските власти отмениха рестриктивните мерки за пътувания по Рамазан Байрама.
Нашенци се струпаха пред автогарите в Истанбул, Бурса, Измир за де върнат по родните места. Една от целите им е да подновят документите си за самоличност. Не ги спряха предупрежденията за четиринадесетдневна карантина, която трябва да изтърпят в нашата страна. Карантина са принудени да спазват и шофьорите на автобуси, които ги превозват.

  Проблемът обаче, е че не всички спазват задължителната домашна карантина. Многобройни хитреци веднага след пристигането си отиват пред гишетата на Паспортна служба за да подадат документи за смяна на паспорти и лични данни, като си правят сметка, докато са в карантина те да станат готови. Затова и най-много нарушители на карантината са установени за вчерашния ден пред Паспортна служба в Кърджали.

  За сега е най голям интересът за пътуване от Турция към Кърджали и Разград. Работят всички по-големи турски транспортни фирми. В обратна посока почти няма пътникопоток. Вчера сутринта за Истанбул и Бурса автобусите са заминали почти празни. Имало е едва по дузина пътници, научи Кърджали бг вести.

 Ако потокът от нашенци с двойно гражданство към Кърджалийско се запази с този интензитет това ще постави пред невъзможност здравните власти и полицейските органи да следят спазва ли се задължителната домашна карантина от всички. С това нараства и риска от внасяне на зараза от югоизточната ни съседка.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини