От х:

Днес в x:

Със стихове и цветя Първомай почете героите на свободна България

Изображение 1 от 6

    Първомай отдаде почит към загиналите за свободата на България. Тази година официалното честване на Деня на Ботев премина по по-различен начин, заради пандемичните ограниченията.

    Граждани сведоха глави и поднесоха цветя на паметници в кв. Дебър и центъра на града.

    Стихове, посветени на Ботев и на борците за свободна България прозвучаха пред Библиотеката в Дебър. Рецитираха граждани. Със свой прочит на „2 юни“ от Павел Матев се включи и кметът на общината Николай Митков. 10-годишният Георги Ангелов припомни емблематиното стиготворение на Вазов "Новото гробище на Сливница".

    Пред подвига на своя патрон се преклониха учениците от Начално училище „Христо Ботев“. В присъствието на родители, учители, граждани и общинското ръководство рецитира и пяха, а директорката на училището Невяна Йоловска им пожела да носят в себе си Ботевския дух.

    Преди сирените да поставят началото на минутата почит към героите, венци и цветя бяха поднесени пред паметниците на загиналите във воните между 1912 и 1918 година и на антифашистите.

    Прозвучаха и стихове, прочетени от Ана Сиракова.

     

    2 юни ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на Ботев, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. Днес поетът-революционер е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А гениалната му поезия и страстната му публицистика са скъпи на всеки от нас.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини