От х:

Днес в x:

Как исландците се борят с коронавируса

Изображение 1 от 3

    Има много причини, поради които всички страни на света биха могли да завиждат на Исландия - великолепна и зрелищна природа, челно място сред най-щастливите страни на планетата, а сега и мащабно тестване на населението й за новия коронавирус.

    И тъй като експертите казват, че точно тестването е от ключово значение както за контролирането, така и създаването на по-точна картина на разпространението на COVID-19, то островната държава с население от 364 134 души прави точно това.

    До момента Исландия е тествала около 10% от населението си, включително и много хора без проявени симптоми. И започна един месец преди да е потвърден първият заразен на нейна територия. Така островът се превръща в световен шампион по тестване на глава от населението. За момента в Исландия има потвърдени 1785 случая на заразени с COVID-19 и 10 смъртни случая.

    Освен масово тестване, исландците имат интересен метод да се справят и с един от страничните ефекти на коронавируса - самотата по време на домашна изолация.

    Според Lonely Planet, Исландската служба по горите (IFS) насърчава хората да прекарват поне пет минути на ден, прегръщайки някое близко до дома им дърво. Според тях това е чудесен начин да се справим със самотата по време на карантина.

    За да улеснят този процес, в Източна Исландия много от горските пътеки са изчистени от снега, за да се даде по-лесен достъп на жителите до дърветата, и дори са разширени, така че хората да могат да излязат на открито, като все пак спазват нужната дистанцията.

    IFS дори актуализира своя уебсайт със снимки на хора, прегръщащи дървета с всякакви форми и размери.

    Според Исландската служба по горите прегръщането на дървета създава усещане за спокойствие и ни зарежда със сили, за да посрещнем предизвикателствата на деня. 

    Нека не забравяме, че именно дърветата почистват въздуха от замърсители и намаляват стреса при хората, които живеят в близост до тях. А и нямаме кого да прегърнем, определено няма да ни навреди да гушнем за малко едно дърво.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини