От х:

Днес в x:

Коронавирусът бави модернизацията на армията. Преглед на печата

Разпространението на коронавируса и последиците от него очаквано са водеща тема за вестниците в четвъртък.

"Заразените от коронавирус в България надхвърлиха 1000 души и вече са 1024. Това съобщиха от Националния оперативен щаб... 49 са вече починалите с COVID-19 у нас, като новите смъртни случаи са два. Във ВМА е починала 87-годишна жена, страдала е от остра бъбречна недостатъчност, остра дихателна недостатъчност и артериална хипертония. Пациентката е била поставена на апаратна вентилация. В областната болница в Смолян е починал мъж на 53 г., който е имал заболяване на дихателната система. 262 са лицата с потвърден коронавирус, които се лекуват в болници под лекарско наблюдение. 37 са в интензивни отделения и клиники.

Вече 83 наброяват медицинските лица с установен COVID-19.

Болестта продължава за засяга повече мъже, отколкото жени у нас: 522 срещу 502 случая. Излекуваните са 174 случая - това е 17,1% от всички заразени. По информация от днес сутринта, от ВМА има изписани двама, в Кюстендил - един и в Пазарджик - един. Твърде малко са заразените в плевенското село Буковлък - от 4000 население само 4 души, обяви шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Затова и не може оперативният щаб да наложи карантина. Подобно правомощие обаче има местната РЗИ. На местните власти е препоръчано да се разшири търсенето на заразени и контактни. За болница "Св. Иван Рилски" са направени проучванията на всички пациенти, които са били контактни през последните 14 дни, каза директорът на РЗИ-София д-р Дончо Пенчев. И във втората клиника по гастроентерология са открити един лекар и един пациент, които са били в контакт с първия доказан пациент в хематологията. "Имаме миграция на заболяването към провинцията - случай на пациенти, които са лежали в болницата, прибрали са се по домовете и там са доказани с коронавирус", добави Пенчев.

Мутафчийски заяви, че ин витро процедурите и трансплантационните процедури засега са отменени. Всяка мярка, която е за разхлабване, винаги трябва да се прави под условие, че това би довело до по-висока заболяемост. "Когато политиците говорят за разхлабване на мерки, трябва да кажат на българските граждани, че това ще доведе до влошаване на епидемиологичната обстановка. В цял свят политиците възприеха този начин на говорене, че отхлабването на мерките ще доведе до влошаване на ситуацията, но трябва зорко да се наблюдава ситуацията и ако трябва, да се даде отстъпление от разхлабването на мерките", коментира още Мутафчийски. "Пълна карантина в продължение на 14 дни не е решение, много държави приложиха и пълна забрана за излизане от вкъщи или до 100 м. Но това не е панацея", каза още ръководителят на щаба. "До момента в страната са направени 27 000 PCR теста, за които имаме сведения. Нашата цел е да правим по 7 хиляди теста седмично, с които да обхващаме 1 на всеки 1000 български граждани", съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Три групи са приоритетните за изследване. Първата група е на медицинския персонал - най-вече лекари на първа линия и екипи на Спешна помощ. Втората група са белодробно болните. Третата група са болни от трудови колективи, свързани с националната индустрия." - в. "Сега".

"Тази година няма да има плащания за нови кораби и машини за армията, защото още няма подписани договори за тях. Това заяви в интервю за предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. "Процедурата замръзна заради коронавируса, преговори не се водят, защото западните фирми, с които преговаряме, не могат да дойдат до България, нашите специалисти също не могат да отидат там, тези преговори ще продължат вероятно през лятото", обясни той. Вицепремиерът съобщи, че изобщо няма намерение веднага да си плаща наложената му глоба от 300 лева заради това, че въпреки забраната е бил в парка пред Народния театър. "Когато започна да получавам заплата, ще я платя", съобщи той и напомни, че заплатите на всички министри в момента отиват във фонда за борба с коронавируса. Той все пак уточни, че има спестени пари от министерски заплати, които е получавал в последните три години." - в. "Дневник".

"Предстои ни дълго сбогуване с коронавируса. Той ще остане за "дълго време", предупреди генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, въпреки очевидното забавяне на инфекциите в Северна Америка и Западна Европа. "Не се заблуждавайте, предстои ни да извървим дълъг път. Този вирус ще бъде с нас дълго време", заяви шефът на СЗО по време на видео пресконференция, съобщават АФП и Ройтерс. "Няма съмнение, че нарежданията "останете си вкъщи" и другите мерки за социално дистанциране успешно потиснаха предаването на заразата в много страни. Но този вирус остава изключително опасен", предупреди Тедрос Гебрейесус от централата на СЗП в Женева. Според него повечето държави все още са в начален стадий на справяне с коронавирусната пандемия, като той добави, че повечето хора на планетата остават податливи на Covid-19. "Има тревожни възходящи тенденции в ранните епидемични етапи в някои части на Африка, Централна и Южна Америка", посочи шефът на СЗО и добави: "Повечето държави все още са в началните етапи на епидемиите си, а някои, които бяха засегнати в началото на пандемията, започват да виждат възраждане на случаите". Върховният експерт на СЗО по въпросите на извънредните ситуации д-р Майк Райън пък предупреди за рисковете от прекалено бързо подновяване на глобалните пътувания, заявявайки, че това ще изисква "внимателно управление на риска"..." - в. "Стандарт".

Катастрофата, при която загина Милен Цветков е другата тема, която намира детайлно отразяване във във вестниците.

"Софийската градска прокуратура преквалифицира обвинението спрямо 22-годишния Кристиан Николов. Той вече е обвинен за умишлено причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков. Случаят е квалифициран като особено тежък, се казва в съобщението на апелативната прокуратура." - в. "Стандарт".

"Умолявам съда за по-лека мярка, тъй като няма да извърша друго престъпление или да се укрия. Искам да ми бъде дадена възможност да продължа образованието си. Това исках да кажа. Благодаря Ви". С тези думи 22-годишният Кристиан Николов, който е обвинен, че на 19 април около 18 ч. умишлено е причинил катастрофата, довела до смъртта на телевизионния водещ Милен Цветков, се обърна към съдия Мина Мумджиева. Въпреки желанието му да излезе от ареста и настояването на адвокат Любомир Таков, съдията от Софийския градски съд го остави под стража. Самият Николов не присъстваше в съдебната зала, а участваше в заседанието чрез видеовръзка в скайп. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано на 30 април пред Софийския апелативен съд. Според аутопсията има пряка причинно-следствена връзка между тежките травми на Милен Цветков и смъртта му. Дори и очевидците да са оказали неправилна и неадекватна първа помощ на журналиста, както твърди защитата, това не променя фактът, че Цветков е получил тежки смъртоносни травми, мотивира се съдът. Свидетели, шофьори и очевидци са разказали пред разследващите, че са чули звук като от взрив в момента на удара. От пораженията по автомобилите, от свидетелските показания, които споменават за скорост от около 100 км/ч и от видеокадрите от охранителните камери се вижда, че скоростта при удара е била значително над позволената. Според съдия Мумджиева има достатъчно доказателства и че Кристиан Николов е управлявал джипа, сред които и свидетелски показания. Такива показания е дала и майка му Десислава Пешева-Николова, която е заявила пред разследващите, че джипът се ползва най-вече от сина й...

Според държавното обвинение, по случая са събрани достатъчно доказателства. Сред тях са свидетелските показания на 8 души. Разпитани са и петима души, които са станали преки очевидци на катастрофата. Сред тях е и един от първите, които са се притекли на помощ на журналиста - полицейски служител, който е охранявал района на метростанцията. Той е разказал в показанията си, че Милен Цветков е бил с колан и имал травма на тила. Разпитани са и свидетели от таксиметровия автомобил, както и от близки обекти. Според прокуратурата, престъплението е изключително опасно, тъй като Николов не е направил никакъв опит да спре. Това се вижда и от кадрите на охранителните видеокамери, а свидетели твърдят, че при удара са чули звук като гръм. Шофьори, които са чакали на светофара в съседни ленти са разказали, че джипът се е движил със скорост около 100 км/ч. "Движил се е със значително превишена скорост, не е опитал да намали при червен светофар на кръстовище, което обичайно е оживено и по принцип има множество участници в движението, включително и пешеходци, които в този момент са пресичали", аргументира се прокуратурата. От видео-техническата експертиза, изследвала записите на видеокамерите, става ясно, че в нито един момент Кристиан Николов не е натиснал спирачка. "Не е предприел никакви действия, с които да избегне обществено-опасните последици", подчертаха от държавното обвинение. Изготвена е физико-токсикологична експертиза, която е установила, че той е бил под влиянието на различни наркотични вещества, сред които амфетамин, марихуана и кокаин. Това, според държавното обвинение, доказва, че той съзнателно е управлявал автомобила при ограничени възможности за адекватна реакция, разчитайки единствено на шанса си. По този начин е застрашил живота не само на Милен Цветков, но и на множество други участници в движението. Освен това според прокуратурата, има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, ако бъде освободен. Справка, представена от адвоката му, показва, че Николов е студент в Германия, а прокуратурата смята, че след като пребивава основно в чужбина и има опасност да се укрие зад граница, ако не бъде в ареста.

Адвокатът на Кристиан Николов - Любомир Таков поиска от съдия Мумджиева да не му налага никаква мярка за неотклонение и да го освободи от ареста, защото прокуратурата не е доказала без съмнение, че той е шофирал джипа по време на катастрофата. "Самото обстоятелство, че в рамките на 48 часа съдържанието на постановлението за привличане към наказателна отговорност претърпя 3 редакции е показателна за това, че органите на досъдебното производство разполагат само с предположения", каза адвокат Таков. По думите на защитника, разследващите са използвали и "новаторски и нетрадиционни доказателства" за случаи на катастрофи. "Не може да се счита, че е установен със сигурност водачът на лекия автомобил към 18 ч. и че свидетелските показания са достатъчни, за да бъде прието, че моят клиент, а не друг, е управлявал лекия автомобил "Ауди" в момента на катастрофата. Макар по делото да има видео-техническа експертиза, тя обяснява и то само донякъде механизма на катастрофата и действието на отделни лица, които са се намирали в района. Липсва лицева идентификация на заснетите от охранителните камери лица, отсъстват разпознавания", твърди защитникът. По думите му, Кристиан Николов е сочен като присъствал на местопроизшествието и като участник в катастрофата от един единствен свидетел - служителят, охранявал метростанцията. Други двама полицаи, които са се отзовали на сигнала за катастрофата, са установили самоличността на Николов, но адвокатът обясни, че те не са преки очевидци и са пристигнали след сблъсъка. "Европейският съд по правата на човека е категоричен, че положението на полицейските служители в процеса е различно от това на незаинтересования свидетел", аргументира се юристът. Освен това по време на разпитите, свидетели са дали твърде общо описание на Николов - слабо телосложение, къса коса и набола брада. Те обаче казали пред разследващите, че не могат да разпознаят с категоричност лицето, управлявало автомобила и слязло от шофьорската врата. Няма и данни Кристиан Николов и Милен Цветков да са се познавали, посочи Таков, за да аргументира твърдението си, че не може да бъде доказан умисъл. "Разследващите не са се постарали да изследват дали причината за смъртта на пострадалия е именно катастрофата или последващите недотам адекватни действия на очевидците, включващи ваденето на пострадалия, съпровождането му до близкия тротоар, въртене на главата му, сърдечен масаж, положили тялото му в неправилно положение с оглед налични гръдни травми и вътрешни кръвоизливи както и други действия, абсолютно неприемливи и недопустими при оказване на първа помощ", заяви Любомир Таков. Той каза и че няма опасност клиентът му да се укрие или да извърши друго престъпление, нито пък има риск да осуети разследването. Николов е с установена самоличност и адрес, на който винаги може да бъде намерен. В София живеят неговите родители, брат и сестра. "Той е отличник на гимназията си, студен в Германия, спортист и медалист, ползва се с добро има сред своите колеги и съседи", обясни пред съда Таков и представи справка за отличен успех в гимназията. Добави и че по делото са разпитани почти всички основни свидетели и няма как да се попречи на разследването, а с такова медийно отразяване дори не е възможно да се укрие. "Няма предишни дела и осъждания, с чисто съдебно минало е. За всички юристи в залата е ясна каква е правилната квалификация на това деяние и тя не е тази, която се представя прокуратурата", подчерта адвокат Таков. Той призова съда да не взема решение под влияние на обществения и медийния интерес, тъй като всеки се смята за невинен докато не влезе в сила присъда. Клиентът му е заявил, че иска да съдейства на разследването. "С негова и на неговите близки помощ, всички са се явили доброволно пред органите на МВР за оказване на съдействие", каза защитникът, но съдът посочи, че той е отказал да участва в разпознаване на живо и не се е съгласил да предостави биологичен материал..." - в. "Дневник".

"Общественото обсъждане след убийството на Милен Цветков е непълноценно, най-малкото защото е непрофесионално, заяви адвокат Ина Лулчева в "Тук и сега със Светла Петрова". Реакцията бе мигновена - беше поискано увеличаване на санкциите за камикадзета, които карат под въздействие на наркотици, но това едва ли ще помогне - санкцията и сега е висока, до 15 г., смята Лулчева. Много по-важно е как се контролира движението по пътищата и как се борим срещу разпространението на наркотиците, заяви тя. Без съдействието на полицията контрабанда и разпространение наркотици не е възможно, категорична е адвокат Лулчева. Само под чадъра на държавата е възможно това да се случи и това е важният, големият разговор, който не се състои, допълни тя. Лулчева остро разкритикува прокуратурата за действията й по случая с Милен Цветков. Атакуването на майката е недопустимо, никой родител не тика детето си да стане наркоман, въобще не е важно в случая чия е колата и с какви пари е купена тя. Това е поредното доказателство за липсата на обективност на прокуратурата, за стихийност в действията й. Това е демонстрация на сила, показване на някаква активност, убедена е Ина Лулчева. Обществото не вярва в системата - това е ясно. Но да не допуснем да ни затворят очите с това, че са обвинили 4 души за престъплението. Това е безсмислена реакция. Никой родител не приема с радост новината, че имат син - наркоман. Това е част от трагедията на семейството. Специализираният съд определя някакви гаранции от рода на 20-30-50 хил, милион - все едно няма никаква представа какво са парите. Истината е, че 97-98% от обвинителните актове приключват с влязла в сила присъда - българският съд не само осъжда, но даже осъжда понякога повече, отколкото трябва, смята адвокат Лулчева." - в. "Сега".

"Дъщерята на Милен Цветков - Калина и майка й Дана Начева вече са в България. Те са пристигнали днес от Нидерландия със съдействието на правителството, за да могат да погребат убития в катастрофа журналист. На летището 24-годишната Калина и бившата съпруга на Милен Цветков са били чакани от екип на Военномедицинска академия, който е взел материал за тестове за коронавирус от двете. След излизане на резултатите от тестването, ако са отрицателни, майката и дъщерята ще могат да пристъпят към организиране на погребението на 53-годишния водещ. Калина е най-близкият негов пълнолетен роднина и е отказала служебно погребение, защото настоява да се прости с баща си. Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че е поел личен ангажимент за младата жена. Генка Шикерова и Милен Цветков водеха предаването "Алтернативата" по TV1. То стартира само преди 3 седмици." - в. "Стандарт".

Присъединяването ни към еврозоната също е сред тематичните акценти.

"Европейската централна банка и Българската народна банка обявиха, че сключват ново предпазно споразумение (суап линия) в размер на 2 млрд. евро с цел осигуряване на ликвидност. Тя ще е в сила до 31 декември 2020 г. или толкова, колкото е необходимо. Съгласно новата суап линия Българската народна банка ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца. Според ЕЦБ такива суапови линии се отварят, когато "ситуацията на пазарите за финансиране в дадена валута се влоши, за банките извън тази валутна зона става трудно да финансират активите, свързани с тази валута, тъй като нямат пряк достъп до чуждестранната централна банка, която емитира валутата. Ако обаче централната банка в съответната държава има суап линия с чуждестранната централна банка, тя може да предостави на банките в държавата необходимата ликвидност в чуждестранната валута, без да използва валутните си резерви. "Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен", е заявил премиерът Бойко Борисов в разговор по тази тема с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, съобщи правителствената пресслужба. Борисов изтъкна, че приемането на страната в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна полза за икономиката й и добави, че общият банков контрол е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки. Премиерът Борисов акцентира, цитиран от пресцентъра си, и върху конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът у нас реализират в процеса по подготовката. Борисов посочи, че страната ни има добра Кредитна история на фискална и бюджетна дисциплина и има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП..." - в. "Дневник".

"Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард. Двамата обсъдиха възможностите за справяне с последиците от COVID-19 и необходимостта от общ европейски финансов отговор на негативните отражения от пандемията. Кристин Лагард поздрави премиера Борисов за предприетите социално-икономически мерки с цел подпомагане на българския бизнес по време на извънредното положение. Бойко Борисов заяви пред Лагард, че страната ни отпуска 4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск за периода на кризата под формата на финансови инструменти. Премиерът Борисов и председателят на ЕЦБ Лагард приветстваха установяването на суапова линия между ЕЦБ и БНБ за осигуряването на ликвидност в евро. Суаповата линия ще бъде в сила до 31.12.2020 г. или толкова дълго, колкото е необходимо. "Това е голяма подкрепа за България и гаранция за допълнителна стабилност на валутния борд, който в ситуация на криза трябва да бъде максимално защитен", подчерта в разговора българският премиер. Борисов изтъкна, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще бъде от изключителна полза за икономиката ни и добави, че общият банков контрол е гаранция за прозрачността на работата и на българските банки. Премиерът Борисов акцентира и върху конкретните стъпки и усилия, които правителството, банковият сектор и надзорът у нас реализират в процеса по подготовката. В хода на разговора министър-председателят Бойко Борисов отбеляза трайния растеж на Брутния вътрешен продукт у нас през последните години, както и финансовата стабилност и дисциплина. Борисов посочи, че страната ни има добра кредитна история на фискална и бюджетна дисциплина и има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП." - в. "Труд".

"До няколко седмици ще сме 100% готови за чакалнята на еврозоната. На 70% е готова и последната банка, непокрила досега изискванията на ЕЦБ. Това заяви пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов. Ще стане в сроковете, които са договорени с Европейската централна банка, така че процесът да бъде финиширан успешно. Следващите няколко седмици, можем бързо да наваксаме пропуснатото време, добави той. Това е процес, по който се работи близо 2 години, каза още Горанов. Десетки са стъпките, изминати дотук. Стотици са разговорите между българските власти, Европейската комисия, Европейската централна банка. Ерозоната е задължение, тя е цивилизационен избор да участваш в Европейския съюз. Тук големият въпрос, според Горанов, е има ли рационални аргументи за отлагане, или не. Особено в период на криза се показа, че големите икономики, които действат заедно, са много по-готови за отговор на кризата от малките, особено държави, които нямат собствена валутна политика, обясни финансовият министър. Еврозоната не е сладкарница, тя е жив организъм на икономика с обща кръвоносна система, което дава много възможности. Ние не трябва да гледаме консуматорски на еврозоната или консуматорски към присъединяването към ЕС. Ние сме част от обща система от ценности, каза той. Според Владислав Горанов е имало разколебаване дали обществото е единно по тази тема, но в крайна сметка важните решения се вземат с достатъчно политическа воля. Едната вярва, че еврото няма да продължи да съществува и че едва ли ЕС ще се разпадне. Нещо, в което аз не вярвам. Другата група от хора просто не иска подобен политически успех да се реализира от нашето общество. И може би и трета група от хора, която й харесва България да стои разкрачена между геополитическия си избор, евроатлантизма или някаква друга посока, която не мога да посоча на картата, добави той. Горанов коментира и мерките на правителството за бизнеса и икономиката след кризата..." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Тя
    Тя
    4 0
    08:35, 23 апр 2020
    Тя пък една армия, с 20 кашика и 50 генерала. Европа винаги е редуцирала армията ни. Къде са 2 милиарда които дадохме за самолетчета на картинка и пари които не можем да ползваме в този труден момент?
  • 2
    1
    1
    2 0
    10:16, 23 апр 2020
    Не знаех, че имаме армия.
    • Им
      Имаме имаме
      4 0
      10:27, 23 апр 2020
      И я пращат на мама си у путака да служи на чужди интереси. На нашата граница няма. В чужди държави ходи. И като застрелят или взривят нвякой - бил загинал за родината .Загинал за на мааама си путака. За пари
  • 3
    Кю
    Кюмуров
    3 0
    10:25, 23 апр 2020
    Наскоро я модернизираха. Разрешиха войниците(редниците) да служат до 40 г.и в учебната програма включиха филма "Тримата от запаса" като нагледно пособие.
Последни новини